Njemački turista

Njemački mediji o Šmitovim aferama

  • Izvor: ATV
  • 25.09.2023. 19:17

"Šmitovo ponašanje nije odgovaralo uputstvima“, rekla je, u jeku afere "glifosat" Angela Merkel. Bila je ljuta jer je njemačka Vlada odlučila da ta zemlja bude uzdržana na glasanju u Briselu oko produženja upotrebe otrova koji ubija korov.

Međutim, Kristijan Šmit se na tu odluku oglušio pa je glas Njemačke bio presudan da se glifosat, još pet godina, nastavi upotrebljavati u Еvropskoj uniji. O tome su pisali svi tamošnji mediji. 

Federalno ministarstvo poljoprivrede mjesecima traži načine kako bi u Briselu moglo glasati za dužu upotrebu glifosata, uprkos vetu njemačkog Ministarstva za životnu sredinu. Ovo je vidljivo iz dokumenta u koje su Süddeutsche Zeitung, WDR i NDR imali uvid. U skladu s tim, nadležni odjel za zaštitu bilja preporučio je provjeru o tome da se li se ministar Kristijan Šmit, na vlastitu odgovornost, može složiti sa prijedlogom Еvropske komisije bez pristanka njemačkog Ministarstva za životnu sredinu. 

S obzirom na to da je ministar za životnu sredinu bio iz SPD-a, a Šmit član CSU, stranke Angele Merkel, njegova samovolja i glasanje protivno odlukama Vlade dovelo je u pitanje koaliciju. 

Zašto je Šmit to uradio? Vrlo je jednostavno - pare. Godine 2017. dao je zeleno svjetlo da se glifosat upotrebljava još pet godina, dakle do 2022. A onda 2019. prelazi u Nadzorni odbor njemačkih željeznica i to će, pisali su mediji, ponovo dovesti do rasprava. Zašto je važno to što je Šmit prešao u Željeznice nakon što je glasao da se produži upotreba otrova za korov? Еvo zašto: 

Grupacija je jedan od najvećih pojedinačnih potrošača glifosata u Njemačkoj. Svake godine koriste oko 75 tona herbicida, prvenstveno za zaštitu balastnog sloja šina od korova. Više od 130.000 ljudi potpisalo je peticiju prošle godine u kojoj traže da se zamijeni sredstvo protiv korova, za koje se sumnja da izaziva rak. 

Naravno da funkcija u Nadzornom odboru Željeznica donosi i lijepa primanja. 

Prema izvještaju Dojče bana, Šmit je 2019. zaradio 17.700 evra, 2020. - 22.700 evra, 2021. - 35.400 evra a prošle 11.400 evra. Dakle čak i kad je poslat u BiH , čovjek je zarađivao i u njemačkim željeznicama. 

Ali, to je sve ništa u odnosu na platu koju dobija ovdje - procjenjuje se, oko 25 hiljada evra mjesečno. 

Ko za tu platu ne bi pravio svakave probleme u stranoj zemlji kako bi što duže ostao na tim enormnim primanjima a pod izgovorom da je došao da pomogne? 

Zato mnogi i kažu - najbolje će Šmit da pomogne kad ode. I to kažu čak i u Njemačkoj koja ga je poslala da ovdje nameće zakone. Ali samo onima koji mu to dozvole.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: