Čeka se odluka o smjeni li preraspodjeli

OBA odbila Dautbašiću da pristupi tajnim podacima

  • 08.04.2019. 12:01

Obavještajno-bezbjednosna agencija /OBA/ BiH odbila je sekretaru Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Bakiru Dautbašiću dati dozvolu za pristup tajnim podacima određenog stepena povjerljivosti, shodno odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka.

OBA je Dautbašiću odbila da izda dozvolu za pristup tajnim podacima stepena "interno" i "povjerljivo", a zbog čega on, prema propisima, više ne može biti na ovoj funkciji, piše "Kliks".

Ovu informaciju potvrdio je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić, rekavši da je žalbeni postupak u toku, te da će nakon toga biti poznato da li će on biti smijenjen, odnosno preraspoređen.

Dautbašić, koji je bio jedan od optuženih u predmetu "Fahrudin Radončić i ostali", bio je privremeno suspendovan dok je trajao sudski proces u Sudu BiH, te mu je bila privremeno oduzeta i dozvola za raspolaganje tajnim podacima. 

Dautbašić i ostali bili su optuženi za ometanje rada pravosuđa i trgovinu uticajem.

On je tek nedavno, nakon što su svi u predmetu "Fahrudin Radončić i ostali" pravosnažno oslobođeni, ponovo vraćen na funkciju sekretara Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara, a koju je obavljao dugi niz godina.