Zvaničnici Srpske o evropskom putu

"Očekujemo zeleno svjetlo, povjerenje u ЕU izgubljeno"

  • Izvor: ATV
  • 08.03.2024. 19:09

Odavno je izgubljeno povjerenje u priču o ЕU, ali da vjerujem da će BiH dobiti status pregovarača, poručuje Milorad Dodik. Kaže primjer Ukrajine ne ulijeva povjerenje, a puno govori o ЕU.

"Ništa se 22. marta neće promijeniti. Nama će opet biti pružena mogućnost da pitamo zašto će u BiH, u evropskom procesu, lažni visoki predstavnik i strane sudije u Ustavnom sudu BiH. Da li je to evropski standard ili nije? Zato će ovo biti jedno od najvažnijih pitanja", rekao je predsjednik Srpske. 

Umjereni optimizam dijeli i Željka Cvijanović. Očekuje da će BiH dobiti zeleno svjetlo, ali se nada da datum početka pregovora neće čekati deceniju i po poput Makedonije. Еvropa sa kojom ćemo krenuti u pregovore i ona koja će nas dočekati na kraju toga puta, definitivno neće biti ista, kaže Cvijanović. 

"Najzahtjevniji su ti pristupni pregovori. To su pregovori koji melju, reći ću slobodno i puni aktivizam onog koji pregovara. Naravno vi sa druge stran imate zbirnu moć članica Unije. To je neravnopravan položaj, vi ste jedni, sami sa svojim institucijama, a sa druge strane imate brojne zahtjeve koji su se slili u zbirni zahtjev", to je često problem, ističe srpski član Predsjedništva.  

Optimista je zato Johan Satler. Kaže, sve zavisi od onoga šta je urađeno i kakvi signali stižu iz BiH.

"Vidimo svakako dobre korake koji su urađeni. Nadam se i danas da ćemo imati usvajanje Zakona o sprečavanju sukoba interesa i Zakona o državnoj službi, koristim priliku da pozovem domaće vlasti da finaliziraju još jedan zakon, a to je Zakon o sudovima", kaže šef Delegacije ЕU u BiH. 

U zajedničkim institucijama, predstavnici Srpske i Federacije, usvojili su dva zakona. Koraci su to koji vode ka evropskoj budućnost BiH.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 Lutrija RS, Loto

    Prenos izvlačenja dobitnih kombinacije igre na sreću Loto 7/39 Lutrije Republike Srpske.

  • 20:10 Еmisija: Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Priča o ozloglašenom narko bosu, jednom od najopasnijih i krvoločnijih mafijaša.