Званичници Српске о европском путу

"Очекујемо зелено свјетло, повјерење у ЕУ изгубљено"

  • Извор: АТВ
  • 08.03.2024. 19:09

Одавно је изгубљено повјерење у причу о ЕУ, али да вјерујем да ће БиХ добити статус преговарача, поручује Милорад Додик. Каже примјер Украјине не улијева повјерење, а пуно говори о ЕУ.

"Ништа се 22. марта неће промијенити. Нама ће опет бити пружена могућност да питамо зашто ће у БиХ, у европском процесу, лажни високи представник и стране судије у Уставном суду БиХ. Да ли је то европски стандард или није? Зато ће ово бити једно од најважнијих питања", рекао је предсједник Српске. 

Умјерени оптимизам дијели и Жељка Цвијановић. Очекује да ће БиХ добити зелено свјетло, али се нада да датум почетка преговора неће чекати деценију и по попут Македоније. Европа са којом ћемо кренути у преговоре и она која ће нас дочекати на крају тога пута, дефинитивно неће бити иста, каже Цвијановић. 

"Најзахтјевнији су ти приступни преговори. То су преговори који мељу, рећи ћу слободно и пуни активизам оног који преговара. Наравно ви са друге стран имате збирну моћ чланица Уније. То је неравноправан положај, ви сте једни, сами са својим институцијама, а са друге стране имате бројне захтјеве који су се слили у збирни захтјев", то је често проблем, истиче српски члан Предсједништва.  

Оптимиста је зато Јохан Сатлер. Каже, све зависи од онога шта је урађено и какви сигнали стижу из БиХ.

"Видимо свакако добре кораке који су урађени. Надам се и данас да ћемо имати усвајање Закона о спречавању сукоба интереса и Закона о државној служби, користим прилику да позовем домаће власти да финализирају још један закон, а то је Закон о судовима", каже шеф Делегације ЕУ у БиХ. 

У заједничким институцијама, представници Српске и Федерације, усвојили су два закона. Кораци су то који воде ка европској будућност БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.