Dražen Pehar

"OHR očigledno najspremniji da krši Dejtonski sporazum“

  • Izvor: SRNA
  • 16.10.2023. 09:09

OHR, tijelo koje bi trebalo najviše poštovati Dejtonski sporazum, očigledno je najspremnije da ga prekrši, i to toliko često da mu je postalo modus vivendi, što pokazuje sve o stavu velikih i moćnih igrača oko BiH, smatra politikolog Dražen Pehar.

Osvrćući se na saopštenje OHR o imenovanjima visokih predstavnika, Pehar, između ostalog, navodi da su američke diplomate, kroz usta Kristijana Šmita, besramno prekršile tekst Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer su vjerovatno one pisale tekst.

Pehar smatra da je upravo u petak, 13. oktobra, "njemački turista" pokazao da visoki predstavnik i postoji samo kako bi pravio zbrku, odnosno kako bi implementirao diktaturu za koju istovremeno tvrdi da je "demokratija u razvoju".

"Zna se ko će platiti cijenu zbrke i laži koje visoki predstavnici već godinama namjerno propagiraju. A, zna se i ko će platiti Kristijana Šmita i koliko", naveo je Pehar.

Dodik i Lukić se izjašnjavaju o krivici

Dodik i Lukić se izjašnjavaju o krivici

On je ocijenio da samo još izrazito neinteligentnima i neobrazovanima nije jasno da je OHR ključni destabilišući faktor u BiH i da postojanje i uloga visokih predstavnika direktno zavise od servilnog, podaničkog ili ropskog tipa populacije.

Pehar je podsjetio da je u knjizi "Mir kao rat: BiH poslije Dejtona" objasnio kako je visoki predstavnik dobio "poziciju diktatora" sa bonskim ovlaštenjima.

On je pojasnio da je riječ o tome da SAD, sa svojim ključnim transatlantskim saveznicima, Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom, kroz figuru visokog predstavnika obezbjeđuju svoj skriveni, arbitražni uticaj na odnose u BiH, a da pri tome nikome ništa ne mora posebno objašnjavati.

Prema njegovim riječima, taj uticaj se svodi na stalno regenerisanje kriza u BiH na razne načine, i to primarno s ciljem da osigura za sebe ulogu i pravo intervenišuće sile, što je izrazito štetno za narode u BiH.

Pavić: Dodik pred Sudom BiH brani slobodu, suverenitet i većinsku volju ljudi

Pavić: Dodik pred Sudom BiH brani slobodu, suverenitet i većinsku volju ljudi

"Uticaj je štetan, prije svega, jer proizvodi učinak dediskurzacije - visoki predstavnik vrlo često nam kaže da sporazumi nisu bitni, odnosno da jezik ne određuje odnose između ljudi, da se riječ može prekršiti ad hok, po sili i arbitrarno", naveo je Pehar.

On je ukazao da to znači da u BiH ne može biti vladavine zakona, te pojasnio da tamo gdje je nema - vladaju nesigurnost i osjećaj da se ne živi u civilizovanom svijetu.

Pehar je rekao da, da su odnosi u BiH dovedeni do krajnosti, pokazuje posljednje imenovanje jedne osobe kao visokog predstavnika u BiH uz flagrantno kršenje teksta Dejtonskog sporazuma.

"`Njemački turista` trenutno je navodno najmoćniji čovjek u BiH, ali mu najmanje pola BiH (i gotovo dvije trećine globalne populacije, uključujući Kinu i Rusku Federaciju) ne priznaje takav status. To je izrazito opasna situacija koje, koliko vidim, većina naroda u FBiH uglavnom nije svjesna", naveo je Pehar.

"Institucije Srpske su skupo plaćene da bi se njima igrao Šmit"

Svoju analizu Pehar je završio analogijom sa spartanskim kraljem Kleomenesom koja slikovito ilustruje ulogu i prirodu visokog predstavnika, ukazujući na zlonamjernu interpretaciju prava.

Pehar smatra da igranje uloge visokog predstavnika 30 godina poslije rata definitivno traži podvojenu ličnost koja, prema gore, bespogovorno slijedi uputstva iz SAD i Velike Britanije, a prema dole, u nacističkome stilu, traži bespogovornu poslušnost.

"Dakle, cijela konstelacija obilježena je ogromnom dozom licemjernosti. I jeste li čuli Šmitov engleski? Katastrofa. Razumije li on uopšte ove tekstove koje mu Amerikanci i/ili Britanci daju na potpis?", upitao je Pehar zaključujući svoju analizu.

Pratite nas i putem Vibera