Upozorenje

Oprez, prevara - Građani BiH vjeruju "vojniku u Avganistanu", ne uplaćujte novac!

  • Izvor: Avaz
  • 17.02.2024. 17:18

Uprkos upozorenjima policijskih agencija u BiH, medijskim izvještajima i ličnim iskustvima žrtava, građani BiH nastavljaju bacati velike sume novca, privučeni mogućnošću lake zarade, a mnogi od njih ostanu bez kompletne ušteđevine.

Stalne prevare na koje građani BiH nasjedaju su i tzv. nigerijske.

"I dalje se dešava da ljudi vjeruju vojniku u Avganistanu koji je ostavio nasljedstvo, pa uplaćuju provizije za dio koji oni navodno trebaju dobiti. Napadač profilira žrtvu, uoči njene slabosti, recimo, da boluje od neke bolesti, a onda svoj profil i priču prilagođava. Nedavno smo imali slučaj da žrtva treba da dobije paket od doktora koji baš liječi njenu bolest, zatim dobija obavještenje da je paket zaustavljen na carini, da je u njemu otkriveno 500.000 evra, a da će joj taj iznos biti isplaćen ako uplati 5.000, pa kasnije još 5.000 KM da bi se završila procedura", kaže za Avaz Saša Petrović, istražitelj FUP-a u Odsjeku za sajber kriminal.

Takođe, imali su slučaj da je žrtva uvučena u prevaru i, vjerujući da će dobiti ogromnu sumu novca, ona je prodala stan.

- Čak ni ovaj stan nije najveća izgubljena vrijednost, jer imali smo slučaj da je žrtva dva puta uplatila po 100.000 KM jer uplata, kao, nije prošla, da bi dobila 9 miliona – dodaje Petrović.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: