Revizija

Otvara se pandorina kutija Obavještajno bezbjednosne agencije

  • Izvor: ATV
  • 21.09.2023. 20:35

Pandorina kutija obavještajno bezbjednosne agencije počela je da se otvara. Nizu kontroverzi federalni parlamentarac Salko Zildžić dodao je zolupotrebu službene legitimacije. Zbog toga je ministar bezbjednosti zatražio od policijskih agencija BIH da izvrše reviziju svih izdatih službenih legitimacija. Nenad Nešić danas kaže da očekuje da isto uradi i OBA.

"Da rukovodstvo obavještajne agencije samo uradi reviziju svojih službenih legitimacija i sve one koje nisu izdate u skladu sa zakonom budu i oduzete a da oni koji su to uradili budu sankcionisani", kaže Nenad Nešić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara.

A mogli bi itetako biti. Godinama je OBA bila pod političkim uticajeme SDA i radila mimo zakona, u njihovu korist. Vidljivo je to naročito poslije odlaska sa čela Osmana Mehmedagića Osmice. Ovo kažu bjezbjednjaci i nije ništa novo. Mnogo ljudi u BiH posjeduje iskaznice ali vjerovatno i oružje koje je dod‌jeljivala upravo OBA  na šta smo i ukazivali, kaže Slobodan Župljanin. Da stvar bude gora akvokat Sakla Zildžića kaže da mu je Zildžić rekao da je  iskaznica zapravo produkt nekakve šale unutar viber grupe.

"Kakva legitimacija i kakva viber grupa postoji jasno propisana procedura u unutrašnjim aktima obe kome, kako i u kom postpuku se može dod‌jeliti. Sve drugo je falsifikat, a falsifikat je krivično d‌jelo. I u daljem postpuku ćemo vid‌jeti koje još sjelo se može steći u takviom ponašanju  i obilježjima", kaže Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu.

OBA je privatizovana. Glavni cilj joj je  kaže predsjednik Parlamenta Srpske  uništavanje rukovodstva Srspke, koje je godinama ukazivalo na malverzacije i propuste u ovoj agenciji. 

"Bitno je da nama koji smo bili pod stalnom prismotrom i pritiskom kada je Osman Mehmedagić rukovodio OBA-om kada su prisluškivali na dnevnoj bazi rukovodstvo Srpske i onda konstruisali razne stvari preko sarajevskih medija i podobnih novinara koji su pripadali toj para obavještajnom sistemu nama niko nije vjerovao", kaže predsjednik NSRS Nenad Stevandić.

Šta će konkretno OBA uraditi zbog ovakvog skandala i nas je zanimalo, ali na naš upit nisu ogovorili. Kod Salka Zildžića pripadnici granične policije Srbije pronašli su pištolj koji nije prijavio a nema dozvolu za njegovo nošenje u Srbiji. I to nije bilo sve. Kod njega je pronađena i počasna iskaznica Obavještajno-bezbjednosne agencije koja se dod‌jeljuje penzionisanim pripadnicima službe što Zildžić svakako nije. Tamošnji mediji navode I da iskaznicu dobio upravo u vrijeme mandate bivšeg direktora.

Pratite nas i putem Vibera