Advokat

Pantić: Sprovode anglosaksonsko pravilo koje nije u skladu sa zakonom BiH i evropskim standardima

  • Izvor: SRNA
  • 07.03.2024. 14:57

Advokat Nebojša Pantić izjavio je da je Tužilaštvo BiH u postupku protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti "Službenog glasnika" Miloša Lukića prenijelo pravilo iz anglosaksonskog prava, iako nije u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku i evropskim standardima.

Pantić je pojasnio da evropski standard kaže da je policija produžena ruka Tužilaštva, te ako se policajac javlja kao svjedok, to je isto kao da svjedoči sam tužilac u svom predmetu.

On je istakao da postoje odluke Suda u Strazburu i da je zauzet stav da policijski službenici koji su učestvovali u predistražnom i istražnom postupku ne mogu biti svjedoci u predmetu.

"Dragan Kremenović uopšte nije mogao da bude svjedok po pravnim standardima. Znam šta radi sada Tužilaštvo na ovaj način, naime preko svjedoka uvodi materijalne dokaze i to je nešto što se radi u anglosaksonskom postupku. Gospoda iz Tužilaštva su išla na edukaciju u Ameriku cijelo prošlo ljeto. Ne samo tužioci Tužilaštva BiH, nego i drugi tužioci, entitetski", ukazao je Pantić.


Dodik: Nikšić ne treba da brine za mene, pitanje je kome će od njih trebati pomilovanje

Dodik: Nikšić ne treba da brine za mene, pitanje je kome će od njih trebati pomilovanje

Prema njegovim riječima, primjenu anglosaksonskog prava Tužilaštvo BiH počelo je da primjenjuje i u drugim predmetima, ne samo u postupku protiv Dodika i Lukića.

U Sudu BiH juče je održano ročište u predmetu protiv Dodika i Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita na kojem su predmeti protiv njih ponovo spojeni, a naredno ročište zakazano je za 3. april.

Nakon ročišta advokati i zvaničnici Srpske ocijenili su da je Tužilaštvo BiH dalo autogol i da je to bila samo simulacija suđenja.

Pratite nas i putem Vibera