Адвокат

Пантић: Спроводе англосаксонско правило које није у складу са законом БиХ и европским стандардима

  • Извор: СРНА
  • 07.03.2024. 14:57

Адвокат Небојша Пантић изјавио је да је Тужилаштво БиХ у поступку против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности "Службеног гласника" Милоша Лукића пренијело правило из англосаксонског права, иако није у складу са Законом о кривичном поступку и европским стандардима.

Пантић је појаснио да европски стандард каже да је полиција продужена рука Тужилаштва, те ако се полицајац јавља као свједок, то је исто као да свједочи сам тужилац у свом предмету.

Он је истакао да постоје одлуке Суда у Стразбуру и да је заузет став да полицијски службеници који су учествовали у предистражном и истражном поступку не могу бити свједоци у предмету.

"Драган Кременовић уопште није могао да буде свједок по правним стандардима. Знам шта ради сада Тужилаштво на овај начин, наиме преко свједока уводи материјалне доказе и то је нешто што се ради у англосаксонском поступку. Господа из Тужилаштва су ишла на едукацију у Америку цијело прошло љето. Не само тужиоци Тужилаштва БиХ, него и други тужиоци, ентитетски", указао је Пантић.


Додик: Никшић не треба да брине за мене, питање је коме ће од њих требати помиловање

Додик: Никшић не треба да брине за мене, питање је коме ће од њих требати помиловање

Према његовим ријечима, примјену англосаксонског права Тужилаштво БиХ почело је да примјењује и у другим предметима, не само у поступку против Додика и Лукића.

У Суду БиХ јуче је одржано рочиште у предмету против Додика и Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита на којем су предмети против њих поново спојени, а наредно рочиште заказано је за 3. април.

Након рочишта адвокати и званичници Српске оцијенили су да је Тужилаштво БиХ дало аутогол и да је то била само симулација суђења.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм