To je vidljivo i iz protestne note

Perišić: Ministarstvo spoljnih poslova uzurpirale bošnjačke stranke

  • Izvor: SRNA
  • 29.02.2024. 13:32

Ministarstvo spoljnih poslova u Savjetu ministara uzurpirano je od bošnjačkih političkih partija u Sarajevu i to je vidljivo i iz protestne note, koju je uputilo Vladi Crne Gore nakon sastanka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem, rekao je univerzitetski profesor Srđan Perišić.

Perišić je rekao da je Ministarstvo spoljnih poslova u Savjetu ministara produžena ruka američkog i britanskog ambasadora u BiH.

On je upozorio da uzurpacija Bošnjaka pogoduje stranom faktoru koji na taj način nameće svoju spoljnu politiku.

Perišić je naveo da je Dodik u Crnoj Gori predstavljao Republiku Srpsku i da je na sastanku sa Mandićem razgovarano isključivo o odnosima Srpske i Crne Gore.

Konakoviću smeta zastava Srpske: Poslao protestno pismo Crnoj Gori

Konakoviću smeta zastava Srpske: Poslao protestno pismo Crnoj Gori

"Dok je bio član Predsjedništva BiH, gdje god je dolazio bila je i zastava BiH", rekao je Perišić Srni.

On je istakao da Republika Srpska, praktično, u Ministarstvu spoljnih poslova, pa ni u Predsjedništvu BiH, kako kaže, nema uticaj na formulisanje i definisanje spoljne politike BiH.

"Spoljna politika BiH, praktično i ne postoji, jer dva člana Predsjedništva blokiraju da ona bude definisana u Predsjedništvu BiH i onda se sve svelo na Ministarstvo spoljnih poslova. Svelo se na to da Ministarstvo gradi spoljnu politiku, a nema tu nadležnost i onda je posljedica toga uzurpacija od bošnjačkih stranaka", rekao je Perišić.

VSTS priznao: Nadležna komisija znala za ratnu prošlost sudije Uzunović

VSTS priznao: Nadležna komisija znala za ratnu prošlost sudije Uzunović

On je naveo da zapadnom faktoru smeta što je Republika Srpska uspjela da izgradi svoju spoljnu politiku i svoju diplomatiju, koju predstavlja Dodik.

"Republika Srpska je bila prinuđena na to, jer ne može da utiče na spoljnu politiku BiH. Republika Srpska je razvila široku spoljnopolitičku aktivnost na međunarodnom nivou", dodao je Perišić.

On je istakao da posjetu Dodika Crnoj Gori ne treba smatrati međunarodnom posjetom, već unutrašnjim srpskim dijalogom, jer i u Crnoj Gori žive Srbi.

"Srbi i u Republici Srpskoj, i u Srbiji i u Crnoj Gori imaju tu kulturnu saradnju koja ih povezuje. Dejtonski sporazum je taj koji govori da Srpska može da gradi paralelne političke odnose sa Srbijom i Dodik je to isto ponudio i Crnoj Gori, odnosno konkretno predsjedniku Skupštine Crne Gore Andriji Mandiću", rekao je Perišić.

On je zaključio da Dodik posjetom Crnoj Gori nije djelovao protiv BiH.

Pratite nas i putem Vibera