То је видљиво и из протестне ноте

Перишић: Министарство спољних послова узурпирале бошњачке странке

  • Извор: СРНА
  • 29.02.2024. 13:32

Министарство спољних послова у Савјету министара узурпирано је од бошњачких политичких партија у Сарајеву и то је видљиво и из протестне ноте, коју је упутило Влади Црне Горе након састанка предсједника Републике Српске Милорада Додика са предсједником Скупштине Црне Горе Андријом Мандићем, рекао је универзитетски професор Срђан Перишић.

Перишић је рекао да је Министарство спољних послова у Савјету министара продужена рука америчког и британског амбасадора у БиХ.

Он је упозорио да узурпација Бошњака погодује страном фактору који на тај начин намеће своју спољну политику.

Перишић је навео да је Додик у Црној Гори представљао Републику Српску и да је на састанку са Мандићем разговарано искључиво о односима Српске и Црне Горе.

Конаковићу смета застава Српске: Послао протестно писмо Црној Гори

Конаковићу смета застава Српске: Послао протестно писмо Црној Гори

"Док је био члан Предсједништва БиХ, гдје год је долазио била је и застава БиХ", рекао је Перишић Срни.

Он је истакао да Република Српска, практично, у Министарству спољних послова, па ни у Предсједништву БиХ, како каже, нема утицај на формулисање и дефинисање спољне политике БиХ.

"Спољна политика БиХ, практично и не постоји, јер два члана Предсједништва блокирају да она буде дефинисана у Предсједништву БиХ и онда се све свело на Министарство спољних послова. Свело се на то да Министарство гради спољну политику, а нема ту надлежност и онда је посљедица тога узурпација од бошњачких странака", рекао је Перишић.

ВСТС признао: Надлежна комисија знала за ратну прошлост судије Узуновић

ВСТС признао: Надлежна комисија знала за ратну прошлост судије Узуновић

Он је навео да западном фактору смета што је Република Српска успјела да изгради своју спољну политику и своју дипломатију, коју представља Додик.

"Република Српска је била принуђена на то, јер не може да утиче на спољну политику БиХ. Република Српска је развила широку спољнополитичку активност на међународном нивоу", додао је Перишић.

Он је истакао да посјету Додика Црној Гори не треба сматрати међународном посјетом, већ унутрашњим српским дијалогом, јер и у Црној Гори живе Срби.

"Срби и у Републици Српској, и у Србији и у Црној Гори имају ту културну сарадњу која их повезује. Дејтонски споразум је тај који говори да Српска може да гради паралелне политичке односе са Србијом и Додик је то исто понудио и Црној Гори, односно конкретно предсједнику Скупштине Црне Горе Андрији Мандићу", рекао је Перишић.

Он је закључио да Додик посјетом Црној Гори није дјеловао против БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм