Poslanik u PD PS BiH

Petković: Komšić i Bećirović pozivaju na sukobe u BiH

  • Izvor: SRNA
  • 03.10.2023. 20:31

Poslanik Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milan Petković izjavio je Srni da članovi Predsjedništva Željko Komšić i Denis Bećirović upućivanjem u proceduru prijedloga zakona o imovini ne žele dobro narodu u BiH kako se predstavljaju, već pozivaju na sukobe.

"Oni samo žele političke poene nacionalno orijentisanih birača kakvih je većina među Bošnjacima. Ovakvo predlaganje zakona o takozvanoj državnoj imovini ne samo da je neustavno, ono je otvoren poziv na sukobe u BiH", rekao je Petković.

Petković je naveo da Srbi, a najvjerovatnije ni Hrvati neće podržati ovakav zakon, jer on nema ustavni osnov, a nema ni političku podršku.

"Ustav BiH nijednim članom ne daje BiH pravo na imovinu, nego je to isključivo entitetsko pravo i nadležnost. Takav zakon neće ni doći na raspravu u Predstavnički dom, jer će biti oboren na Ustavnopravnoj komisiji", rekao je Petković, koji je prvi zamjenik predsjedavajućeg Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović obrazložio je da je, prema predloženom zakonu o imovini, BiH nosilac prava vlasništva, a entiteti i drugi nivoi vlasti u BiH mogu koristiti i upravljati imovinom koja im je potrebna za vršenje njihovih pojedinačnih nadležnosti u mjeri u kojoj su ovlašteni ovim ili nekim drugim zakonom koji donese Parlamentarna skupština BiH.

Pratite nas i putem Vibera