Pravnik

Petković: Ustavni sud BiH nema legitimitet

  • Izvor: SRNA
  • 15.01.2024. 13:13

Ustavni sud BiH na sjednici koja je zakazana za četvrtak, 18. januara, donijeće odluke koje neće imati nikakav legitimitet, jer su sudije ovog suda protivpravno izmijenile pravila i omogućile da same mogu donositi odluke bez srpskih sudija, izjavio je Srni pravnik Milan Petković.

Petković je konstatovao da Ustavni sud BiH, donoseći odluke bez srpskih sudija i sa jednim hrvatskim sudijom, u stvari nema legitimitet.

"Takve odluke Republika Srpska neće prihvatati. Upitno je na koji će se način sprovoditi te odluke", rekao je Petković.

On je naglasio da Ustavni sud BiH više nije sud nego produžena ruka Kancelarije visokog predstavnika koja izvršava njihova naređenja i želje, a uvijek prema ranijim prijedlozima i zahtjevima bošnjačkih političkih stranaka.

"Ako je pravo zasnovano na sili ili kršenju prava, onda to ne može biti pravo, nego samo sila, odnosno prisila, a tu silu Srpska neće prihvatiti", zaključio je Petković.

Predsjednik Ustavnog suda BiH Valerija Galić zakazala je za četvrtak, 18. januar, plenarnu sjednicu ove pravosudne institucije na kojoj neće učestvovati nijedan sudija iz reda srpskog naroda jer je Zlatko Knežević početkom godine otišao u prijevremenu penziju.

Ustavni sud BiH je na vanrednoj sjednici 19. juna prošle godine promijenio pravila koja mu sada omogućavaju da radi bez srpskih sudija. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli (R)

    '''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom' otkriće vam čari turizma i gastronomije širom Republike Srpske i odvešće vas na poznata, manje poznata, pa čak i sasvim nepoznata mjesta.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina