Правник

Петковић: Уставни суд БиХ нема легитимитет

  • Извор: СРНА
  • 15.01.2024. 13:13

Уставни суд БиХ на сједници која је заказана за четвртак, 18. јануара, донијеће одлуке које неће имати никакав легитимитет, јер су судије овог суда противправно измијениле правила и омогућиле да саме могу доносити одлуке без српских судија, изјавио је Срни правник Милан Петковић.

Петковић је констатовао да Уставни суд БиХ, доносећи одлуке без српских судија и са једним хрватским судијом, у ствари нема легитимитет.

"Такве одлуке Република Српска неће прихватати. Упитно је на који ће се начин спроводити те одлуке", рекао је Петковић.

Он је нагласио да Уставни суд БиХ више није суд него продужена рука Канцеларије високог представника која извршава њихова наређења и жеље, а увијек према ранијим приједлозима и захтјевима бошњачких политичких странака.

"Ако је право засновано на сили или кршењу права, онда то не може бити право, него само сила, односно присила, а ту силу Српска неће прихватити", закључио је Петковић.

Предсједник Уставног суда БиХ Валерија Галић заказала је за четвртак, 18. јануар, пленарну сједницу ове правосудне институције на којој неће учествовати ниједан судија из реда српског народа јер је Златко Кнежевић почетком године отишао у пријевремену пензију.

Уставни суд БиХ је на ванредној сједници 19. јуна прошле године промијенио правила која му сада омогућавају да ради без српских судија. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм