Predsjednik Vlade Hrvatske

Plenković: Komšić nije izabran voljom hrvatskog naroda u BiH

  • 23.01.2024. 13:24

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da se danas u Sarajevu nije priključio kolegama na sastanku u Predsjedništvu BiH, ali da njegov potez nije bio usmjeren ka tome da iskaže bilo kakvo nepoštovanje prema instituciji Predsjedništva, već zbog činjenice da član Predsjedništva Željko Komšić nije biran voljom hrvatskog naroda u BiH.

Plenković je rekao da, zahvaljujući inicijativi Hrvatske, ovaj tim iz ЕU nije slučajno danas u Sarajevu u ovom sastavu i "ovako rano u ovoj godini" stigao da ostvari zajednički napore koji će omogućiti otvaranje pregovora za tačno dva mjeseca.

"Moj potez se odnosi na problem koji postoji u BiH od 2006. godine i koji se ponovio 2010, 2018. i 2022. godine, a odnosi se na izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Komšić, što nije bila praksa do 2006. godine, biran je ne većinskom voljom hrvatskog naroda u BiH, nego glasovima drugih naroda", istakao je hrvatski premijer na konferenciji za novinare.

On je rekao da je hrvatska Vlada jako protiv toga jer principijelno smatra da je za kvalitetno funkcionisanje BiH i ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda važno da se ta ravnopravnost ogleda i u izbornom procesu.

"Komšić je za hrvatsku Vladu i ostale institucije Hrvatske član Predsjedništva koji predstavlja hrvatski narod, ali bez legitimiteta većinske volje hrvatskog naroda u BiH. Zbog toga mi njega sve ove godine nismo primili u Hrvatskoj niti smo ga posjetili dok je on na toj dužnosti u Sarajevu", pojasnio je Plenković.

U Predsjedništvu BiH jutros je održan sastanak članova Predsjedništva sa predsjednikom Еvropske komisije Ursulom fon der Lajen i holandskim premijerom Markom Ruteom, bez prisustva premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, iako je bio najavljen.

Sastanku u Sarajevu prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, srpski član Željka Cvijanović i bošnjački Denis Bećirović.

Pratite nas i putem Vibera