OEBS 

Politički lideri dužni obezbijediti sprovođenje izbornih rezultata

  • 08.10.2018. 18:27

Šef Misije OEBS-a Brus Berton izrazio je danas zadovoljstvo činjenicom da su opšti izbori u BiH bili istinski konkurentni, te da su prošli bez većih incidenata ili prekida.

Iz Misije OEBS-a u BiH je saopšteno da je Berton čestitao građanima BiH koji su juče iskoristili svoje demokratsko pravo i izašli na izbore. 

"Dok čekamo konačne rezultate, ishodi izbora na određenim nivoima vlasti su jasni. Stoga čestitamo i pobjednicima, te zahvaljujemo svima koji su učestvovali u izborima, uključujući posmatrače koji su svojim radom doprinijeli održavanju fer i transparentnog procesa", izjavio je Berton. 

U kontekstu izjave Posmatračke misije ODIHR-a, Berton je istakao da su i dalje prisutne zakonske i sistemske manjkavosti, uključujući i razdvajanje kampanje na nacionalnoj osnovi, pristrasno izvještavanje medija, te neprimjerene pokušaje uticanja na birače. 

"Pozivamo nadležne organe da istraže sve tvrdnje o prevarama ili neprimjerenom ponašanju, te apelujemo da politički lideri preduzmu mjere u cilju vraćanja povjerenja građana u izborni proces", rekao je šef Misije OEBS-a u BiH. 

Berton je poručio da su politički lideri dužni obezbijediti sprovođenje izbornih rezultata i omogućiti formiranje zakonodavnih i izvršnih organa vlasti na svim nivoima, te nastaviti raditi na rješavanju najbitnijih i najhitnijih problema sa kojima se građani BiH suočavaju. 

"Za ostvarenje bilo kakvog napretka, neophodan je konstruktivan politički dijalog. Misija OEBS-a u BiH ostaje snažan i pouzdan partner građana i institucija BiH", dodao je Berton.