Konferencija predsjednika velikih američkih jevrejskih organizacija

Pozdravljeno usvajanje definicije antisemitizma na inicijativu Dodika

  • Izvor: SRNA
  • 24.07.2022. 18:44

Konferencija predsjednika velikih američkih jevrejskih organizacija pozdravila je to što je Predsjedništvo BiH, na inicijativu srpskog člana Milorada Dodika, usvojilo definiciju antisemitizma Međunarodne alijanse za sjećanje na Holokaust.

"BiH se pridružila 37 država, te više stotina akademskih institucija, lokalnih administracija, nevladinih organizacija i drugih tijela u podršci najautoritativnijoj i međunarodno priznatoj definiciji antisemitizma", navodi se u saopštenju rukovodstva Konferencije predsjednika velikih američkih jevrejskih organizacija.

U saopštenju se ističe da je definisanje antisemitizma ključan korak u efikasnoj borbi protiv toga.

"Unaprijed se radujemo što će BiH integrisati smjernice definicije Međunarodne alijanse za sjećanje na Holokaust u svoj obrazovni sistem i što će ih primjenjivati u slučaju govora mržnje i snažno ohrabrujemo ostale da to čine prihvatanjem ili usvajanjem pune definicije kao ključnog instrumenta u globalnoj borbi protiv antisemitizma u svim oblicima", dodaje se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali predsjednik i potpredsjednik Konferencije predsjednika velikih američkih jevrejskih organizacija Dijana Lob i Malkolm Honlejn i direktor Konferencije Vilijam Derof.

Predsjedništvo BiH usvojilo je 22. juna pravno neobavezujuću definiciju antisemitizma na inicijativu srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika.

Dodik je ranije saopštio da se BiH na ovaj način pridružila grupi preko 30 zemalja Evrope i svijeta koje su prihvatile tu definiciju.

Prema njegovim riječima, antisemitizam je određeno viđenje Jevreja koje se može izraziti kao mržnja prema Jevrejima.

"Retoričke i fizičke manifestacije antisemitizma usmjerene su prema Jevrejima i pojedincima koji nisu Jevreji, njihovoj imovini, institucijama i religijskim objektima jevrejske zajednice", istakao je Dodik.


  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Narod Priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela, o njihovoj svakodnevici i borbi za očuvanje pravih vrijednosti, marljivom radu, vjeri, i ljubavi prema njihovoj i našoj, otadžbini.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina