Еvropska komisija zabrinuta

Antisemitizam buja u Еvropi

  • Izvor: SRNA
  • 05.11.2023. 19:34

Talas antisemitskih incidenata širom Еvrope dostigao je veoma visok nivo u posljednjih nekoliko dana i podsjeća na neka od najmračnijih vremena u istoriji, saopštila je danas Еvropska komisija.

"Еvropski Jevreji danas ponovo žive u strahu. Vidjeli smo oživljavanje antisemitskih incidenata i retorike u ЕU i širom svijeta: molotovljevi kokteli bačeni na sinagogu u Njemačkoj, Davidove zvijezde iscrtane sprejem po stambenim zgradama u Francuskoj, oskrnavljeno jevrejsko groblje u Austriji, jevrejske prodavnice i sinagoge napadnute u Španiji, demonstranti uzvikuju parole mržnje protiv Jevreja", navodi Еvropska komisija.

Tramp ispred Bajdena u pet važnih država

Tramp ispred Bajdena u pet važnih država

Izvršno tijelo ЕU naglasilo je u saopštenju objavljenom na svom sajtu da "u ovim teškim vremenima ЕU stoji uz svoje jevrejske zajednice".

"Osuđujemo ove gnusne radnje na najoštriji mogući način. To je protivno svemu za šta se Еvropa zalaže, protivno našim osnovnim vrijednostima i našem načinu života", dodaje se u objavi.

Gaza ostala bez komunikacionih usluga, sprema se napad?

Gaza ostala bez komunikacionih usluga, sprema se napad?

Еvropska komisija podvlači da je potrebno suprotstaviti se tom "porastu antisemitizma, kao i porastu antimuslimanske mržnje kojoj se svjedoči posljednjih sedmica, a kojoj nema mjesta u Еvropi".

Komisija je ukazala da zakon ЕU kriminalizuje javno podsticanje na mržnju i nasilje i da je potrebno da se osigura njegova rigorozna primjena u ovom trenutku.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: