Годину дана пред изборе

Трамп испред Бајдена у пет важних држава

  • Извор: Индекс
  • 05.11.2023. 19:30

Тачно годину дана прије америчких предсједничких избора, у анкети објављеној данас у Њујорк Тајмсу, потенцијални републикански кандидат Доналд Трамп води испред предсједника на одласку Џо Бајдена у пет од шест важних савезних држава пошто демократ губи подршку међу младима и мањинама.

По тој анкети Тајмса, републикански милијардер води испред демократског противника у Невади (52 одсто/41 одсто), Џорџији (49/43), Аризони (49/44), Мичигену (48/43) и Пенсилванији (48/44), а Џо Бајден побјеђује у Висконсину (47/45). У свим тим државама Џо Бајден је побиједио 2020.

Трамп спреман да привремено преузме функцију предсједавајућег Представничког дома

Трамп спреман да привремено преузме функцију предсједавајућег Представничког дома

Анкета је проведена телефоном од 22. октобра до 3. новембра међу 3.662 бирача уписаних у шест држава. Њене резултате треба примити с опрезом јер је до избора још годину дана и маргина погрешке је између 4.4 и 4.8 постотних бодова, зависно о држави.

Трендови не иду на руку Бајдену

Али тренд не иде на руку Џо Бајдену јер 67 одсто испитаника мисли да земља иде у лошем смјеру, 59 одсто  не одобрава начин на који обавља предсједничку дужност (међу њима 46 одсто нимало не одобрава), а 71 одсто мисли да је у 80. години "престар да буде успјешан предсједник".

Бајден: Постигнут напредак у обезбjеђивању тзв. хуманитарне паузе у Гази

Бајден: Постигнут напредак у обезбjеђивању тзв. хуманитарне паузе у Гази

Џо Бајден највише губи подршку међу младима и тек 41 одсто младих од 18 до 29 година каже да ће сигурно или вјеројатно гласати за њега, а за Трампа ће гласати 40 одсто младих из исте групе.

Бајденов штаб одбацује важност анкета

Бајденов штаб је одмах пожурио умањити важност ових резултата. "Превиђања годину дана унапријед лако се могу преокренути годину дана послије", рекао је портпарол кампање Бајден-Харис у 2024. Кевин Муноз.

Врховни суд одбио да дисквалификује Трампа са избора 2024. године

Врховни суд одбио да дисквалификује Трампа са избора 2024. године

Позвао се на анкету која је предсједнику Бараку Обами предвиђала велик пораз годину дана прије реизбора 2012. и на међуизборе 2020. за које се очекивало да ће бити катастрофални за Бајдена, али су демократе тада умањили штету.

"Побиједићемо 2024. захваљујући упорном раду и не бринући се због једне анкете", додао је.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок