Nenad Nešić

"Pred Sudom BiH se brani Srpska, narod da odgovori na pokušaj njenog ukidanja"

  • Izvor: SRNA
  • 13.12.2023. 22:42

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić rekao je da je proces pred Sudom BiH koji se vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika crvena linija i da se tamo brani Srpska, a ne Dodik, jer je riječ o napadu na instituciju, a ne na pojedinca.

"Ovo će pokazati da li srpski narod ima kičmu i dostojanstvo. Preko ovoga ne možemo preći. Ne želimo da radimo bilo šta što ruši ustavni poredak, ali narod mora biti spreman da odgovori na kršenje Ustava i pokušaj ukidanja Republike Srpske", rekao je Nešić.

Kada je riječ o Kristijanu Šmitu, Nešić je rekao da turistu, kako ga je nazvao, boli činjenica da nije legalno izabran i da je ilegalno unosio oružje u BiH, te da zbog toga negativno govori o funkcionerima iz Srpske koji su razotkrili njegovu nečasnu ulogu.

Nešić neodgovornim smatra i izjave onih iz Federacije BiH (FBiH) koji zagovaraju unitarnu državu, dodajući da upravo takve izjave vode ka njenom urušavanju.

"Mi govorimo o samostalnoj Republici Srpskoj ako naš ustavni status bude ugrožen. Ne postoji imovina BiH. Zagarantovano nam je to pravo. Poštujemo Ustav, ali on se sada krši. Postoje crvene linije i ako odemo preko njih mi nemamo Republiku Srpsku", rekao je Nešić.


Višković za ATV: Kako neko misli zadržati radnika na minimalcu od 700 KM?

Višković za ATV: Kako neko misli zadržati radnika na minimalcu od 700 KM?

On je naglasio da je u BiH stabilna bezbjednosna situacija, da građani nemaju potrebu da brinu, te da se radi na utvrđivanju svih činjenica nakon što su se pojavile informacije koje su uznemirile javnost.

"Imamo informaciju da u FBiH, tačnije Unsko-sanskom kantonu, građani imaju pravo da kupuju oružje sa ličnom kartom. Ako to bude istina, mi ćemo imati ozbiljan problem", naveo je Nešić.

On je naveo da zbog geopolitičkih okolnosti postoji opasnost od neželjenih događaja i da se ne može isključiti rizik od terorističkog napada, ali da ne misli da se to desiti.

"Najveći problem nam dolazi zbog izjava neodgovornih političara koji govore o novim sukobima i ostvarenju nekih ciljeva. Pojedini političari iz FBiH ne mogu da izađu iz devedesetih godina i ratnih sukoba", istakao je Nešić.

On je ukazao i na opasne izjave vjerskih vođa u FBiH o potrebi naoružavanja i prolaska vojne obuke.

"Opovrgnuti su navodi ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza o postojanju navodnih kampova za obuku u Republiic Srpskoj. On željan publiciteta ne bira riječi i ne vodi računa kakve će efekte njegove izjave imati u javnosti", rekao je Nešić za RTRS.


Poginuo američki marinac

Poginuo američki marinac

On smatra da je potrebno potpuno razoružati BiH i razmišljati o ukidanju Oružanih snaga BiH.

"Novac potrošen za kupovinu opreme za Oružane snage BiH je uzaludno bačen novac. Neće niko ratovati i ne razmišlja se o tome. Ljude ne treba ostaviti bez posla, ali taj novac koji se ulaže u Oružane snage može biti preraspoređen. Podigao bi se standard građana na taj način", istakao je Nešić.

Govoreći o Еvropskoj agenciji za graničnu i obalsku stražu (Fronteks), Nešić je rekao da tek predstoji potpisivanje ugovora sa tom agencijom i da je odluka o početku pregovora samo prvi korak na putu ka ostvarivanju pune saradnje kada je riječ o zaštiti granice.

On je dodao da će to biti prilagođeno jedinstvenoj ustavnoj strukturi BiH.

"Postajemo dio evropske kolektivne bezbjednosti. Šaljemo poruku da ne želimo da budemo oaza za skrivanje kriminalaca. Za njih u Briselu je to važno, jer smo mi na granici ЕU", rekao je Nešić.

Kada je riječ o saradnji sa Fronteksom, koji bi u BiH trebalo da kontroliše prvenstveno ulazak i izlazak migranata, Nešić je rekao da je postignut dogovor da će oni sarađivati sa Graničnom policijom i djelovati uz saglasnost i ustavnu nadležnost MUP-ova Republike Srspke, FBiH, kantona i Brčko distrikta.

"Zna se koja je nadležnost MUP-a Republike Srpske i to je realnost. Pripadnici MUP-a su prisutni na granicama i to zbog svojih redovnih poslova", dodao je Nešić.


Moćno rusko oružje se raspalo na dijelove, širi se snimak

Moćno rusko oružje se raspalo na dijelove, širi se snimak

Kada je riječ o predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji, Nešić je podršku pružio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Srpskoj naprednoj stranci i listi "Srbija ne sme da stane".

Govoreći o DNS-u čiji je predsjednik, Nešić je za kraj decembra najavio održavanje izborne skupštine na kojoj će se birati novo rukovodstvo partije.

"Moja partija trpi što sam ja ministar u Savjetu ministara BiH. Moram da nađem rješenje i da vidim kako ćemo to prevazići", rekao je Nešić. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: