Ненад Нешић

"Пред Судом БиХ се брани Српска, народ да одговори на покушај њеног укидања"

  • Извор: СРНА
  • 13.12.2023. 22:42

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић рекао је да је процес пред Судом БиХ који се води против предсједника Републике Српске Милорада Додика црвена линија и да се тамо брани Српска, а не Додик, јер је ријеч о нападу на институцију, а не на појединца.

"Ово ће показати да ли српски народ има кичму и достојанство. Преко овога не можемо прећи. Не желимо да радимо било шта што руши уставни поредак, али народ мора бити спреман да одговори на кршење Устава и покушај укидања Републике Српске", рекао је Нешић.

Када је ријеч о Кристијану Шмиту, Нешић је рекао да туристу, како га је назвао, боли чињеница да није легално изабран и да је илегално уносио оружје у БиХ, те да због тога негативно говори о функционерима из Српске који су разоткрили његову нечасну улогу.

Нешић неодговорним сматра и изјаве оних из Федерације БиХ (ФБиХ) који заговарају унитарну државу, додајући да управо такве изјаве воде ка њеном урушавању.

"Ми говоримо о самосталној Републици Српској ако наш уставни статус буде угрожен. Не постоји имовина БиХ. Загарантовано нам је то право. Поштујемо Устав, али он се сада крши. Постоје црвене линије и ако одемо преко њих ми немамо Републику Српску", рекао је Нешић.


Вишковић за АТВ: Како неко мисли задржати радника на минималцу од 700 КМ?

Вишковић за АТВ: Како неко мисли задржати радника на минималцу од 700 КМ?

Он је нагласио да је у БиХ стабилна безбједносна ситуација, да грађани немају потребу да брину, те да се ради на утврђивању свих чињеница након што су се појавиле информације које су узнемириле јавност.

"Имамо информацију да у ФБиХ, тачније Унско-санском кантону, грађани имају право да купују оружје са личном картом. Ако то буде истина, ми ћемо имати озбиљан проблем", навео је Нешић.

Он је навео да због геополитичких околности постоји опасност од нежељених догађаја и да се не може искључити ризик од терористичког напада, али да не мисли да се то десити.

"Највећи проблем нам долази због изјава неодговорних политичара који говоре о новим сукобима и остварењу неких циљева. Поједини политичари из ФБиХ не могу да изађу из деведесетих година и ратних сукоба", истакао је Нешић.

Он је указао и на опасне изјаве вјерских вођа у ФБиХ о потреби наоружавања и проласка војне обуке.

"Оповргнути су наводи министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза о постојању наводних кампова за обуку у Републииц Српској. Он жељан публицитета не бира ријечи и не води рачуна какве ће ефекте његове изјаве имати у јавности", рекао је Нешић за РТРС.


Погинуо амерички маринац

Погинуо амерички маринац

Он сматра да је потребно потпуно разоружати БиХ и размишљати о укидању Оружаних снага БиХ.

"Новац потрошен за куповину опреме за Оружане снаге БиХ је узалудно бачен новац. Неће нико ратовати и не размишља се о томе. Људе не треба оставити без посла, али тај новац који се улаже у Оружане снаге може бити прераспоређен. Подигао би се стандард грађана на тај начин", истакао је Нешић.

Говорећи о Европској агенцији за граничну и обалску стражу (Фронтекс), Нешић је рекао да тек предстоји потписивање уговора са том агенцијом и да је одлука о почетку преговора само први корак на путу ка остваривању пуне сарадње када је ријеч о заштити границе.

Он је додао да ће то бити прилагођено јединственој уставној структури БиХ.

"Постајемо дио европске колективне безбједности. Шаљемо поруку да не желимо да будемо оаза за скривање криминалаца. За њих у Бриселу је то важно, јер смо ми на граници ЕУ", рекао је Нешић.

Када је ријеч о сарадњи са Фронтексом, који би у БиХ требало да контролише првенствено улазак и излазак миграната, Нешић је рекао да је постигнут договор да ће они сарађивати са Граничном полицијом и дјеловати уз сагласност и уставну надлежност МУП-ова Републике Срспке, ФБиХ, кантона и Брчко дистрикта.

"Зна се која је надлежност МУП-а Републике Српске и то је реалност. Припадници МУП-а су присутни на границама и то због својих редовних послова", додао је Нешић.


Моћно руско оружје се распало на дијелове, шири се снимак

Моћно руско оружје се распало на дијелове, шири се снимак

Када је ријеч о предстојећим ванредним парламентарним изборима у Србији, Нешић је подршку пружио предсједнику Србије Александру Вучићу, Српској напредној странци и листи "Србија не сме да стане".

Говорећи о ДНС-у чији је предсједник, Нешић је за крај децембра најавио одржавање изборне скупштине на којој ће се бирати ново руководство партије.

"Моја партија трпи што сам ја министар у Савјету министара БиХ. Морам да нађем рјешење и да видим како ћемо то превазићи", рекао је Нешић. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?