Премијер

Вишковић за АТВ: Како неко мисли задржати радника на минималцу од 700 КМ?

  • Извор: АТВ
  • 13.12.2023. 21:00

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је минимална плата ствар договора у Економско социјалном савјету, односно договора послодаваца и синдиката, и нагласио да минималац мора да буде већи од 700 КМ колико је тренутно.

"Ствар минималне плате је ствар Економско социјалног савјета и оних партнера који се налазе у том Савјету. А, то је Унија удружења послодаваца и Савез синдиката. Влада има своје представнике у Економско социјалном савјету, али они нису ту да би одређивали најнижу плату, већ да би олакшали договор социјалних партнера.  Ја нећу да одустанем од законске обавезе да они договоре најнижу плату. Све што они договоре, то ће бити прихватљиво за Владу", рекао је Вишковић у емисији "Имате ријеч" на АТВ-у.

Међутим, рекао је да није оптимиста да ће се послодавци и Савез синдиката успјети договорити око износа минималца.

"Ја то посматрам на један други начин - 'Ми се не можемо, не желимо, нећемо договорити, јер ће нам онда бити лакше нападати Владу, па онда имамо разлога и једни и други да нападамо''. Али то није коректно. Ако имате неку обавезу и треба нешто да урадите, онда урадите", рекао је.


Додик: Муслимани се највише противе да БиХ буде суверена и члан ЕУ

Додик: Муслимани се највише противе да БиХ буде суверена и члан ЕУ

Он сматра да минимална плата треба да буде повећања и истакао да ће она бити повећана.

"Биће повећана, али то ће онда бити одлука Владе. ми ћемо до тада исцрпити све законске процедуре. Ја не желим да преузимам туђи посао на плећа, нити своја, нити Владе. Ако је то обавеза Економско социјалног савјета, онда изволите па се договарајте. Да ли ће се договорити, или неће, то они треба да објасне грађанима", рекао је Вишковић.

Говорећи о наметима на која се жале послодавци, он каже да су привредници у Српској у повлаштенијем положају у односу на други ентитет.

"Тамо је и тај минималац мањи, и просјечна плата мања. Чекајте, о чему се ради? Шта још треба да урадимо? Каква је прича - 'одлазе нам људи са простора Републике Српске'? Да. Одлазе из читаве регије, одлазе са читавог Западног Балкана, одлазе из другог ентитета. Али мене то не занима. Ми једино наше људе можемо зауставити, поготово младе, управо мјерама које иду у правцу повећања плата. 420 милиона, господо, у протекле три године, годишње, мимо ових ставки у буџету за технолошки развој, за поврат на повећање плата, мимо тога, Република Српска је уложила у нашу привреду", рекао је Вишковић и додао:

"Ишли смо до те мјере да то буде директно на радника адресирано. Да послодавац не може ту да утиче да раднику то не буде осјетно. Ми смо се одрицали ставки у буџету. Смањили смо и пореске стопе, смањили смо нека друга давања, парафискалне намете који нису били мали. Данас тога више нема. Према томе ја не видим на који начин неко мисли задржати радника, а држите га на минималцу од 700 КМ".

Нагласио је, међутим, да има коректних послодаваца који се коректно односе према својим радницима.

"На коректан начин имају сарадњу са својим радницима. Плаћају своје раднике, воде рачуна о својим радницима. Међутим, имате и оне који сматрају да је неко дужан некоме нешто да ради да би се појединац богатио, а да тај ко ради нема право ни на пристојан живот. Ја не могу такве људе да штитим, не могу да станем у одбрану таквих послодаваца", рекао је.


Шућуровићи добили 12. дијете: Родио се јунак тежак скоро 5 килограма

Шућуровићи добили 12. дијете: Родио се јунак тежак скоро 5 килограма

Истакао је да ће је Република Српска увијек била оријентисана ка томе да се одрекне неких намета, ако би то било преточено у корист радника.

"Наше мјере су увијек биле креиране - ево Република Српска ће се одрећи неког намета, смањиће стопу доприноса, а да то све буде преточено на повећање плата", истакао је премијер.

На питање о инвестицијама, Вишковић каже да ће све оне које су започете бити завршене у наредне двије године.

"То је неки инвестициони циклус преко 4 милијарде марака и он је у 2023. био за 500 милиона већи него у 2022. години и ја очекујем такав наставак и у наредном периоду", рекао је предсједник Владе Српске.

Рекао је и да има пројеката који су у припремним фазама.

"Ја очекујем да ти пројекти буду видљиви за обичног човјека, да ви видите машине да се ради. Као што се ради на аутопуту Бањалука-Приједор, као што се ради обилазница код Добоја, ја очекујем да сада кренемо од Бијељине према Брчком и да у скоријем периоду изаберемо извођача на дионици Добој - Вукосавље. Тиме би наш аутопут од Градишке преко Добоја био повезан преко Бијељине и Раче са Србијом. И то је неки циљ", рекао је Вишковић и наставио:

"Већ смо дошли у позицију да имамо испреговаране те дионице и сада идемо у наставак и желимо у неком разумном року да то завршимо".


Епилог акције Мета 2: 15 ухапшених, пронађена велика количина дроге

Епилог акције Мета 2: 15 ухапшених, пронађена велика количина дроге

Додао је и да има значајних пројеката у области енергетике, посебно када је у питању соларна енергија, али да постоји застој у Електропреносу БиХ.

"Они би морали да више улаже у преносну мрежу како би сви евентуални концесионари када саграде своје и вјетро и соларне електране могли да буду конектовани на мрежу", рекао је.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.