Ministarstvo pravde

Predlagač izmjena Izbornog zakona trebao bi da bude Savjet ministara

  • Izvor: SRNA
  • 22.04.2024. 17:20

Ministarstvo pravde u Savjetu ministara BiH smatra da bi predlagač izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH trebao da bude Savjet ministara, navodi se u mišljenju resornog ministarstva o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH, a koje je danas utvrdio Savjet ministara.

Ovo mišljenje biće dostavljeno Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Ministarstvo pravde smatra da bi predlagač izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH trebao da bude Savjet ministara koji ima stručne kapacitete kako za pripremu, tako i za koordinaciju sa drugim institucijama i tijelima u državnoj upravi, što je ključno za obezbjeđivanje usklađenosti predloženih izmjena sa ostalim pravnim i regulatornim okvirom zemlje", saopšteno je iz Savjeta ministara.

Ministarstvo pravde u Savjetu ministara u mišljenju podsjeća na značaj Izbornog zakona BiH, koji je temeljni okvir za obezbjeđivanje prava svakog građanina na učestvovanje u izbornom demokratskom procesu, te naglašava potrebu provođenja procesa javnih konsultacija ne samo zbog transparentnosti, već i omogućavanja identifikacije potencijalnih problema i izazova u predloženim izmjenama.

Istovremeno se u mišljenju ističe kako je za implementaciju ovog prijedloga zakona neophodno obezbijediti dodatna sredstva u budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH, o čemu treba da se izjasni Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara, posebno imajući na umu da nije preciziran iznos i način obezbjeđivanja potrebnih sredstava. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?