Sud BiH

Prihvaćen prijedlog Tužilaštva: Zolak ne smije komunicirati sa Novalićem

  • 30.06.2020. 15:54

Sud BiH prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH da se Aleksandru Zolaku, direktoru Agencije za lijekove BiH, koji je osumnjičen u aferi "Respiratori" za zloupotrebu službenog položaja, odrede mjere zabrane.

Kako saznaje Avaz, prihvaćen je prijedlog koji se odnosi na zabranu sastajanja s određenim osobama, odnosno suosumnjičenima i svjedocima - zaposlenima u Agenciji za lijekove koji su radili na izdavanju dozvola Srebrenoj malini.

To znači da Zolak ne može komunicirati ni s premijerom FBiH Fadilom Novalićem.

Tužilaštvo je tražilo da se ove mjere odrede na perido od mjesec, što bi trebalo biti dovoljno da se saslušaju svi svjedoci. Sud je to i prihvatio.

Osim Zolaka, ranije su u ovoj aferi osumnjičeni Novalić, Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), i Fikret Hodžić, vlasnik Srebrene maline, za nabavku 100 respiratora iz Kine u BiH, koji su plaćeni 10,5 miliona KM.

Tužilaštvo u prijedlogu tvrdi da postoji osnovana sumnja da je Zolak, kao direktor Agencije, iskoristio i prekoračio ovlasti te donio rješenje kojim se dozvoljava upis Srebrene maline u registar veleprometnika medicinskom opremom kao i izdavanje dozvole za uvoz.

Tužioci tvrde da je Novalić zvao Zolaka da ubrza cijeli postupak, a odbrana je to demantovala.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.