Sud BiH

Pripadnicima HVO-a potvrđena presuda za ratni zločin

  • Izvor: SRNA
  • 07.02.2024. 16:56

Sud BiH potvrdio je prvostepenu presudu u predmetu "Jure Kordić i drugi" kojom su optuženi osuđeni na ukupno 16 godina za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Mostara.

Iz Suda BiH saopšteno je da su ovom drugostepenom odlukom odbijene kao neosnovane žalba Tužilaštva BiH i branilaca optuženih.

Prvostepenom presudom Suda BiH od 24. februara 2023. godine optuženi Jure Kordić, Dražan Lovrić i Nedžad Tinjak proglašeni su krivim što su, kao pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), sami, zajedno ili s drugim vojnicima postupali suprotno osnovnim pravilima međunarodnog humanitarnog prava, tako što su učestvovali u protivzakonitom odvođenju ili zatvaranju bošnjačkih civila s područja Mostara.

Sud je izrekao Juri Kordiću kaznu zatvora od tri godine, Dražanu Lovriću od godinu dana, a Nedžadu Tinjaku 12 godina.

Istom presudom, optuženi Nedžad Tinjak, Dario Sušac, Nuhan Šikalo, Dario Mihalj, Stanko Škobić, Tomislav Aničić i Slavko Golemac oslobođeni su od optužbe da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti, jer nije dokazano da su počinili djelo za koje se terete.

Protiv drugostepene presude, koju je Sud BiH otpremio 27. decembra prošle godine, žalba nije dozvoljena, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: