Суд БиХ

Припадницима ХВО-а потврђена пресуда за ратни злочин

  • Извор: СРНА
  • 07.02.2024. 16:56

Суд БиХ потврдио је првостепену пресуду у предмету "Јуре Кордић и други" којом су оптужени осуђени на укупно 16 година за ратни злочин против цивилног становништва почињен на подручју Мостара.

Из Суда БиХ саопштено је да су овом другостепеном одлуком одбијене као неосноване жалба Тужилаштва БиХ и бранилаца оптужених.

Првостепеном пресудом Суда БиХ од 24. фебруара 2023. године оптужени Јуре Кордић, Дражан Ловрић и Неџад Тињак проглашени су кривим што су, као припадници Хрватског вијећа одбране (ХВО), сами, заједно или с другим војницима поступали супротно основним правилима међународног хуманитарног права, тако што су учествовали у противзаконитом одвођењу или затварању бошњачких цивила с подручја Мостара.

Суд је изрекао Јури Кордићу казну затвора од три године, Дражану Ловрићу од годину дана, а Неџаду Тињаку 12 година.

Истом пресудом, оптужени Неџад Тињак, Дарио Сушац, Нухан Шикало, Дарио Михаљ, Станко Шкобић, Томислав Аничић и Славко Големац ослобођени су од оптужбе да су починили кривично дјело злочини против човјечности, јер није доказано да су починили дјело за које се терете.

Против другостепене пресуде, коју је Суд БиХ отпремио 27. децембра прошле године, жалба није дозвољена, наведено је у саопштењу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина