Advokat v.d. direktora Službenog glasnika

Pucar: Ako presuda bude osuđujuća, hoće li nas izbrisati iz UN-a?

  • Izvor: ATV
  • 17.10.2023. 19:40

Advokat v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića Miljkan Pucar kaže za ATV da je sve oko optužnice apsurdno i da ovog postupka nije ni trebalo da dođe.

Slažem se da je sve apsurdno. Imamo mi dosta predmeta koji su apsurdni. Ustavnost BiH, da smo mi samostalna i demokratska država se sa ovakvom tezom Tužilaštva pobija. U Povelji UN-a se kaže da samo samostalna i demokratska zemlja može da bude članica UN-a. U Članu 78 se kaže da bilo ko da je pod protektoratom ne može da bude član. Da li to znači, ukoliko dođe do osuđujuće presude, da ćemo biti izbrisani iz UN-a? Zašto? Zato što je neko donio zakon mimo našeg Ustava i Parlamenta koji je izabran. U svakoj demokratskoj državi parlament donosi zakon i niko drugi.

On ističe da mu je jučerašnje izjašnjavanje o krivici izgledalo loše.

"Razlog je zato što do ovog postupka nije trebalo da dođe. Tužilaštvo ima tezu koja je opasna po BiH. Smatrali smo da Sud treba da uvaži prijave odbrane i da optužnicu odbraci. Teza Tužilaštva kojom oni hoće da postignu nešto, a ne znamo šta, je da ustavni poredak u BiH ne postoji. U Ustavu BiH jasno piše da samo parlament može da donese zakona. Takođe, u Ustavu Republike Srpske stoji da NSRS donosi zakon. Onaj zakon koji je donijela Narodna skupština, ukoliko je u skladu sa Ustavom, predsjednik treba da potpiše. Nakon toga dostavlja se Službenom glasniku, preduzeću koje je za to imenovano da objavi taj zakon da bi svi građani znali šta su ljudi koje su izabrali donijeli", kaže Pucar i ističe da se ovim postupkom poručuje da taj proces nije u redu.

On naglašava da je pravda spora i da u hitnim krivičnim postupcima ne možete ovako brzo doći do optužnice, a pogotov ne u predmetima koji nisu hitni. Za kratak period je sprovedena istraga, podignuta optužnica i odlučeno i prethodnim prigovorima.

"Optužnicu koja ima četiri stranice zastupaju tri tužioca i jedan stručni saradnik. Mi koji radimo pred Sudom BiH dobro znamo da u predmetima u kojima imamo optužnice sa 150 stranica zastupa jedan tužilac i jedan stručni saradnik. Еventualno u složenim predmetima imate dva tužioca", kaže Pucar.

Politika je dala svoj odgovor na motiv optužnice, a ono što on kao advokat može reći je da pravno optužnica nije zasnovana na zakonu.

"Ne bih se izjašnjavao o politici. Ne znam za postojanje preduse, ali postoji mnogo indicija koje nisu normalne u ovom postupku", kaže Pucar.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: