Адвокат в.д. директора Службеног гласника

Пуцар: Ако пресуда буде осуђујућа, хоће ли нас избрисати из УН-а?

  • Извор: АТВ
  • 17.10.2023. 19:40

Адвокат в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића Миљкан Пуцар каже за АТВ да је све око оптужнице апсурдно и да овог поступка није ни требало да дође.

Слажем се да је све апсурдно. Имамо ми доста предмета који су апсурдни. Уставност БиХ, да смо ми самостална и демократска држава се са оваквом тезом Тужилаштва побија. У Повељи УН-а се каже да само самостална и демократска земља може да буде чланица УН-а. У Члану 78 се каже да било ко да је под протекторатом не може да буде члан. Да ли то значи, уколико дође до осуђујуће пресуде, да ћемо бити избрисани из УН-а? Зашто? Зато што је неко донио закон мимо нашег Устава и Парламента који је изабран. У свакој демократској држави парламент доноси закон и нико други.

Он истиче да му је јучерашње изјашњавање о кривици изгледало лоше.

"Разлог је зато што до овог поступка није требало да дође. Тужилаштво има тезу која је опасна по БиХ. Сматрали смо да Суд треба да уважи пријаве одбране и да оптужницу одбраци. Теза Тужилаштва којом они хоће да постигну нешто, а не знамо шта, је да уставни поредак у БиХ не постоји. У Уставу БиХ јасно пише да само парламент може да донесе закона. Такође, у Уставу Републике Српске стоји да НСРС доноси закон. Онај закон који је донијела Народна скупштина, уколико је у складу са Уставом, предсједник треба да потпише. Након тога доставља се Службеном гласнику, предузећу које је за то именовано да објави тај закон да би сви грађани знали шта су људи које су изабрали донијели", каже Пуцар и истиче да се овим поступком поручује да тај процес није у реду.

Он наглашава да је правда спора и да у хитним кривичним поступцима не можете овако брзо доћи до оптужнице, а поготов не у предметима који нису хитни. За кратак период је спроведена истрага, подигнута оптужница и одлучено и претходним приговорима.

"Оптужницу која има четири странице заступају три тужиоца и један стручни сарадник. Ми који радимо пред Судом БиХ добро знамо да у предметима у којима имамо оптужнице са 150 страница заступа један тужилац и један стручни сарадник. Евентуално у сложеним предметима имате два тужиоца", каже Пуцар.

Политика је дала свој одговор на мотив оптужнице, а оно што он као адвокат може рећи је да правно оптужница није заснована на закону.

"Не бих се изјашњавао о политици. Не знам за постојање предусе, али постоји много индиција које нису нормалне у овом поступку", каже Пуцар.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: