Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji

Radanović: Osuda zbog iscrtavanja ustaških simbola na Dinari

  • Izvor: SRNA
  • 04.10.2023. 11:53

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović osudio je ispisivanje ustaških simbola na Troglavu na Dinari, navodeći da je skoro svaka srpska porodica u Drvaru, Bosanskom Grahovu i Livnu tokom Drugog svjetskog rata imala gubitke upravo od ustaša.

- Stanovništvo koje je stradalo od nacista i fašista je uplašeno upravo zbog ispisivanja tih simbola. Gotovo da nema srpske porodice u Livnu, Grahovu i Drvaru koja nije imala gubitke od ustaša tokom Drugog svjetskog rata, ali i posljednjeg rata - rekao je Srni Radanović.

Osudio je svako isticanje nacizma i fašizma i podsjetio da Hrvati koji su živjeli oko Dinare bili sa ustašama.

- Hrvatska sela ispod Dinare bila su naseljena ustašama, a tokom posljednjeg rata oni su baštinili ustašku tradiciju. Na fotografijama koje su predstavljene javnosti na kojim stoje ustaški simboli vidljivo je da je posvećena velika pažnja izradi tog slova, a moguće da je i kalup - naveo je Radanović.

On je podsjetio da su veliki zločini počinjeni nad Srbima u Krajini, te da su Hrvati i tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata koristili ustaške simbole.

- Na području Krajine u operaciji "Zima 94" učestovala je jedinica HOS pod komadom Marka Skeje iz Splita koji i pravi danas incidente u Hrvatskoj kada su u pitanju Srbi, a opšte poznato je da HOS koristio parole za "Dom spremni", ali i slovo "U" - istakao je Radanović i podsjetio da se ispod Dinare miješaju srpska i hrvatska sela.

Na Troglavu, najvišem vrhu Dinare, iscrtan je ustaški simbol slovo "U" i ispisana poruka "Za dom spremni".

Pratite nas i putem Vibera