Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији

Радановић: Осуда због исцртавања усташких симбола на Динари

  • Извор: СРНА
  • 04.10.2023. 11:53

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић осудио је исписивање усташких симбола на Троглаву на Динари, наводећи да је скоро свака српска породица у Дрвару, Босанском Грахову и Ливну током Другог свјетског рата имала губитке управо од усташа.

- Становништво које је страдало од нациста и фашиста је уплашено управо због исписивања тих симбола. Готово да нема српске породице у Ливну, Грахову и Дрвару која није имала губитке од усташа током Другог свјетског рата, али и посљедњег рата - рекао је Срни Радановић.

Осудио је свако истицање нацизма и фашизма и подсјетио да Хрвати који су живјели око Динаре били са усташама.

- Хрватска села испод Динаре била су насељена усташама, а током посљедњег рата они су баштинили усташку традицију. На фотографијама које су представљене јавности на којим стоје усташки симболи видљиво је да је посвећена велика пажња изради тог слова, а могуће да је и калуп - навео је Радановић.

Он је подсјетио да су велики злочини почињени над Србима у Kрајини, те да су Хрвати и током Одбрамбено-отаџбинског рата користили усташке симболе.

- На подручју Kрајине у операцији "Зима 94" учестовала је јединица ХОС под комадом Марка Скеје из Сплита који и прави данас инциденте у Хрватској када су у питању Срби, а опште познато је да ХОС користио пароле за "Дом спремни", али и слово "У" - истакао је Радановић и подсјетио да се испод Динаре мијешају српска и хрватска села.

На Троглаву, највишем врху Динаре, исцртан је усташки симбол слово "У" и исписана порука "За дом спремни".

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)