Mišljenje istoričara

Raković: Slavljenjem ZABNOBiH-a muslimani peru svoju prošlost

  • Izvor: SRNA
  • 18.11.2023. 14:34

Istoričar Aleksandar Raković ocijenio je da se ZAVNOBiH u Federaciji BiH (FBiH) obilježava kao takozvani dan državnosti zato što muslimani moraju da peru svoju prošlost, jer je većina njih tokom Drugog svjetskog rata bila u ustašama i u drugim separatističkim formacijama.

Raković je istakao da je manji broj muslimana bio u partizanima, te da moraju da nađu neki način da operu sopstvenu prošlost.

"Temelji ideologije u komunističkoj Jugoslaviji rasturali su srpski nacionalni identitet, što je muslimanima jako važno i zato oni obilježavaju dane koji imaju simboliku rasturanja Kraljevine Jugoslavije i srpskog nacionalnog identiteta, jer su i sami proizvod razbijanja srpskog identiteta", rekao je Raković za Srnu.

Snijeg stigao u dio BiH

Snijeg stigao u dio BiH

On je podsjetio da se muslimani na prvom popisu u socijalističkoj Jugoslaviji u najvećem broju izjašnjavali kao Srbi.

"Najveći dio deklarisanih je bio srpske nacionalnosti, tako da oni slave sve datume vezane za razbijanje Kraljevine Jugoslavije i decentralizaciju Jugoslavije, u čemu su sami učestvovali, kao i u razbijanju socijalističke Jugoslavije", rekao je Raković.

Na pitanje kako komentariše paradoks da Bošnjaci obilježavaju ZAVNOBiH kao Dan državnosti, iako je riječ o tekovini države koju su rasturali, kao i da ne praznuju AVNOJ, Raković odgovara da bi oni mogli da slave i AVNOJ.

Bećirović na obilježavanju stradanja u Vukovaru, u čije ime?

Bećirović na obilježavanju stradanja u Vukovaru, u čije ime?

"Ne znam zašto su tako odlučili, ali bi oni imali razloga da obilježavaju i to, jer je zasjedanje AVNOJ-a kamen temeljac stvaranja socijalističke Jugoslavije, u kojoj je srpski narod razbijen na pet republika i četiri nacije, a Srbija na tri dijela", naglasio je Raković.

Prema saznanjima medija, Komšić i Bećirović planiraju da uskoro u Mrkonjić Gradu proslave 25. novembar, bivši dan ZAVNOBiH-a, iako muslimana Bošnjaka u vrijeme Drugog svjetskog rata gotovo nije bilo u Narodnooslobodilačkoj vojsci i partizanima, već su bili na strani Nezavisne Države Hrvatske.

Pratite nas i putem Vibera