Мишљење историчара

Раковић: Слављењем ЗАБНОБиХ-а муслимани перу своју прошлост

  • Извор: СРНА
  • 18.11.2023. 14:34

Историчар Александар Раковић оцијенио је да се ЗАВНОБиХ у Федерацији БиХ (ФБиХ) обиљежава као такозвани дан државности зато што муслимани морају да перу своју прошлост, јер је већина њих током Другог свјетског рата била у усташама и у другим сепаратистичким формацијама.

Раковић је истакао да је мањи број муслимана био у партизанима, те да морају да нађу неки начин да оперу сопствену прошлост.

"Темељи идеологије у комунистичкој Југославији растурали су српски национални идентитет, што је муслиманима јако важно и зато они обиљежавају дане који имају симболику растурања Краљевине Југославије и српског националног идентитета, јер су и сами производ разбијања српског идентитета", рекао је Раковић за Срну.

Снијег стигао у дио БиХ

Снијег стигао у дио БиХ

Он је подсјетио да се муслимани на првом попису у социјалистичкој Југославији у највећем броју изјашњавали као Срби.

"Највећи дио декларисаних је био српске националности, тако да они славе све датуме везане за разбијање Краљевине Југославије и децентрализацију Југославије, у чему су сами учествовали, као и у разбијању социјалистичке Југославије", рекао је Раковић.

На питање како коментарише парадокс да Бошњаци обиљежавају ЗАВНОБиХ као Дан државности, иако је ријеч о тековини државе коју су растурали, као и да не празнују АВНОЈ, Раковић одговара да би они могли да славе и АВНОЈ.

Бећировић на обиљежавању страдања у Вуковару, у чије име?

Бећировић на обиљежавању страдања у Вуковару, у чије име?

"Не знам зашто су тако одлучили, али би они имали разлога да обиљежавају и то, јер је засједање АВНОЈ-а камен темељац стварања социјалистичке Југославије, у којој је српски народ разбијен на пет република и четири нације, а Србија на три дијела", нагласио је Раковић.

Према сазнањима медија, Комшић и Бећировић планирају да ускоро у Мркоњић Граду прославе 25. новембар, бивши дан ЗАВНОБиХ-а, иако муслимана Бошњака у вријеме Другог свјетског рата готово није било у Народноослободилачкој војсци и партизанима, већ су били на страни Независне Државе Хрватске.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: