Revidirana strategija

Rješavanje predmeta ratnih zločina produžava se do kraja 2025. godine

  • Izvor: ATV
  • 27.11.2023. 18:20

Savjet ministara BiH usvojio je Informacija Ministarstva pravde o zaključku Nadzornog tijela za praćenje provođenja Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Na sjednici je prihvaćen prijedlog ovog nadzornog tijela da se za dvije godine produži provođenje strateškog cilja 1 Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina koji glasi “Procesuirati najsloženije i najprioritetnije predmete ratnih zločina pred Sudom Bosne i Hercegovine i Tužilaštvom Bosne i Hercegovine, a ostale predmete pred pravosudnim tijelima entiteta i Brčko Distrikta BiH sve do kraja 2023. godine”, tako da bi se krajnji rok provođenja produžio do kraja 2025. godine.

U Informaciji se navodi kako dosadašnja dinamika rješavanja predmeta ratnih zločina i broj preostalih neriješenih predmeta ratnih zločina pred pravosuđem BiH ukazuju na nemogućnost njihovog rješavanja u postavljenom roku do kraja ove godine, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Nove zakone o graničnoj kontroli i zaštiti ličnih podataka uskladiti s ЕU standardima

Nove zakone o graničnoj kontroli i zaštiti ličnih podataka uskladiti s ЕU standardima

Istovremeno se podsjeća kako je mandat Nadzornog tijela započeo dvije i po godine nakon usvajanja revidiranog strateškog dokumenta, odnosno u godini isteka roka važenja Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Ministarstvo pravde će pripremiti i Savjetu ministara BiH dostaviti odgovarajuću odluku za produžavanje roka provođenja

Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina do kraja 2025. godine.

Pratite nas i putem Vibera