Ruska Ambasada u BiH

"Rusija nikome ne diktira izbor energetskih prioriteta za razliku od Amerike"

  • Izvor: ATV
  • 27.02.2024. 15:43

Ruska Ambasada u BiH saopštila je danas da Rusija nikada nikome ne diktira izbor energetskih prioriteta, te da svoj stav zasniva na činjenici da ovaj izbor određuju nacionalni interesi svake zemlje i tržišni uslovi.

U saopštenju se navodi da se u posljednje vrijeme bilježe intenzivirane rasprave o gotovo imperativnoj prirodi diversifikacije izvora snabdijevanja BiH gasom, a "pokretač" ovih razgovora je američka Ambasada.

- Prema mišljenju Amerikanaca, koje marljivo i na svaki mogući način prepričavaju "lokalni akteri", BiH neće preživjeti bez "demokratskog" američkog gasa, koji bi trebao u potpunosti zamijeniti "smrdljivi" gas iz Rusije - ističe se u saopštenju ruske Ambasade.

Iz Ambasade Ruske Federacije naglašavaju da su svi svjesni da Rusija nije do sada i neće u budućnosti koristiti resurse kojima raspolaže kao instrument političkog pritiska, a kamoli kao "oružje", kako to na Zapadu redovno pokušavaju zamjeriti.

- Zar je Rusija koristila gas kao oružje u periodu 1992-1995. godina, kada je u sopstvenim teškim uslovima nakon raspada Sovjetskog Saveza, besplatno - još jednom za gluve osobe – besplatno opskrbljivala Sarajevo gasom? - pitaju iz ruske Ambasade u BiH.

Iz ruske Ambasade pitaju i da li Rusija koristi gas kao oružje kada već dugi niz godina strpljivo i konstruktivno tretira višemilionski dug BiH za isporučeni gas, uz naglasak da se pokušavaju pronaći i pronalaze obostrano prihvatljiva rješenja.

- Ali, SAD upravo koriste gas kao oružje. Prije nego što je američki ambasador stigao još jednom tendenciozno izreklamirati izmišljene prednosti "Južnog interkonektora`, njegov predsjednik je zabranio isporuku američkog gasa zemljama koje nisu sklopile sa SAD sporazum o slobodnoj trgovini! U stvari, riječ je o cijeloj Еvropi", ukazuju iz Ambasade Rusije.

Prema ocjeni ruske Ambasade, kada je riječ o dugovanju, Amerikanci će i za jedan dolar duga pritiskati bilo koga ili mu oduzeti suverenitet do kraja, nastavljajući ga glasno hvaliti - bilo u BiH, bilo u Ukrajini, a u međuvremenu će nastaviti neokolonijalističko porobljavanje "kontrolisanih teritorija".

Kad je riječ o pristalicama "amerikanizacije" energetskog sektora BiH, iz Ambasade Rusije navode da ne žele ni da zamišljaju kada će im birači doći sa znatno povećanim računima za gas.

- Ne sumnjamo da će Rusija još jednom biti optužena za "zlonamjernu propagandu". Upravo predstavnici zapadnih država i njihove pristalice već dugi niz godina marljivo stvaraju mitove o ruskoj "gasnoj palici", kao i nebuloze o njenom "malignom uticaju" - napominju iz Ambasade Rusije.

Iz Ambasade ističu da Vašington i brojne evropske prijestonice, okrećući stvarnost naopačke, mnogo toga prećutkuju i jednostavno lažu.

- Naš pristup je izuzetno jasan i transparentan. Gas, kao i nafta i drugi resursi, kod nas se smatraju robnim artiklima koji imaju određenu vrijednost na svjetskom tržištu - naglašava se u saopštenju uz napomenu da potražnju za određenim proizvodom definišu ne samo njegova ključna svojstva i karakteristike cijene, već i pouzdanost dobavljača.

Ruska Federacija striktno ispunjava svoje ugovorne obaveze i ne bavi se nametanjem bilo kome vlastitih resursa i proizvoda.

- Poštujemo pravo na suveren izbor izvora snabdjevanja energentima, ali to mora biti upravo slobodan racionalan izbor, bez zamjene tržišnih faktora nekim "pravilima", a zapravo – vanekonomskim pritiskom", ističu iz Ambasade Rusije u BiH, te poručuju da zato nema smisla govoriti o cijeni američkog "demokratskog" gasa.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: