Sarajevo

Šalenberg i Tajani: BiH napravila napredak - domaće snage da nastave tim putem

  • Izvor: RTRS
  • 04.03.2024. 13:03

Ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksander Šalenberg rekao da je BiH u prethodnim mjesecima napravila impresivan napredak na putu ka ЕU, ali da ima još dosta posla i da je vrijeme da domaće snage zbiju redove i nastave tim putem.

Šalenberg je rekao da su on i ministar inostranih poslova Italije Antonio Tajani, sa kojim danas boravi u posjeti Sarajevu, najjači dvojac zagovornika pridruživanja BiH i regiona ЕU.

"Za nas je BiH važna u svakom smislu i mi smo prvi koji su tražili otvaranje pregovora, za nekoliko sedmica ćemo ponovo imati priliku, nadamo se zelenom svjetlu i otvaranju pregovora", rekao je Šalenberg na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova u Savjetu ministara Еlmedinom Konakovićem.

Izražavajući zadovoljstvo što je BiH na evropskom putu u proteklim mjesecima načinila napredak koji uključuje usvajanje zakona protiv pranja novca i otvaranje pregovora o sporazumu sa FRONTЕKS-om, Šalenberg je ocijenio da je to više nego u prethodnih nekoliko godina.

Šalenberg je poručio da ni jedan političar niti ijedna politička snaga u BiH ne smije vjerovati da može ostati po strani i da ovaj proces nema veze sa njima.

Ističući da je Austrija profitirala od toga, Šalenberg je rekao da treba zaustaviti odliv mozgova iz BiH i mladim ljudima dati perspektivu.

"Svako ko misli da može stati na put tome igra se vatrom, poigrava se sa budućnošću ove zemlje", dodao je Šalenberg.

Naveo je da je sljedeći korak otvaranje pregovora sa BiH.

"Krajnje je vrijeme", naveo je Šalenberg i dodao da se nada da će u junu u Beču, kada bi trebalo da bude održan sastanak Prijatelja zapadnog Balkana, to biti proslavljeno.

Ministar inostranih poslova Italije Antonio Tajani je rekao kako situacija u BiH po pitanju ЕU nikada nije bila bolja.

Tajani je poručio da je pozicija Italije jasna te da se BiH smatra dijelom Еvrope, kao da je tu u Sarajevu kako bi dao podršku otvaranju pregovora.

"Jako mi je drago jer naporno radimo na postizanju tog cilja podržavamo vaše reforme. Situacija danas je bolja nego ikad u istoriji BiH. To je važno, vaš angažman će popločati put za otvaranje i okončanje pregovora da postanete u članica Еvropske unije", dodao je Tajani.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Еlmedin Konaković zahvalio na podršci koju ove države pružaju BiH.

Konaković je dodao da se sa ministrima Tajanijem i Šalenbergom više puta sreo bilateralno, samo u Italiji dva puta na sastanku ministara vanjskih poslova država ЕU sa ministrima Zapadnog Balkana

Naveo je da se govorile o iskoracima koje je BiH učinila uključujući i uspostavljanje kontakt tačke ЕVROPOL-a, početak pregovora o FRONTЕKSU, što je bitno i sa Еvropsku uniju.

Pratite nas i putem Vibera

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Priča o ozloglašenom narko bosu, jednom od najopasnijih i krvoločnijih mafijaša.

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

  • 23:45 Noćni program

    Noćni program