Сарајево

Шаленберг и Тајани: БиХ направила напредак - домаће снаге да наставе тим путем

  • Извор: РТРС
  • 04.03.2024. 13:03

Министар за европске и међународне послове Аустрије Александер Шаленберг рекао да је БиХ у претходним мјесецима направила импресиван напредак на путу ка ЕУ, али да има још доста посла и да је вријеме да домаће снаге збију редове и наставе тим путем.

Шаленберг је рекао да су он и министар иностраних послова Италије Антонио Тајани, са којим данас борави у посјети Сарајеву, најјачи двојац заговорника придруживања БиХ и региона ЕУ.

"За нас је БиХ важна у сваком смислу и ми смо први који су тражили отварање преговора, за неколико седмица ћемо поново имати прилику, надамо се зеленом свјетлу и отварању преговора", рекао је Шаленберг на конференцији за новинаре након састанка са министром иностраних послова у Савјету министара Елмедином Конаковићем.

Изражавајући задовољство што је БиХ на европском путу у протеклим мјесецима начинила напредак који укључује усвајање закона против прања новца и отварање преговора о споразуму са ФРОНТЕКС-ом, Шаленберг је оцијенио да је то више него у претходних неколико година.

Шаленберг је поручио да ни један политичар нити иједна политичка снага у БиХ не смије вјеровати да може остати по страни и да овај процес нема везе са њима.

Истичући да је Аустрија профитирала од тога, Шаленберг је рекао да треба зауставити одлив мозгова из БиХ и младим људима дати перспективу.

"Свако ко мисли да може стати на пут томе игра се ватром, поиграва се са будућношћу ове земље", додао је Шаленберг.

Навео је да је сљедећи корак отварање преговора са БиХ.

"Крајње је вријеме", навео је Шаленберг и додао да се нада да ће у јуну у Бечу, када би требало да буде одржан састанак Пријатеља западног Балкана, то бити прослављено.

Министар иностраних послова Италије Антонио Тајани је рекао како ситуација у БиХ по питању ЕУ никада није била боља.

Тајани је поручио да је позиција Италије јасна те да се БиХ сматра дијелом Европе, као да је ту у Сарајеву како би дао подршку отварању преговора.

"Јако ми је драго јер напорно радимо на постизању тог циља подржавамо ваше реформе. Ситуација данас је боља него икад у историји БиХ. То је важно, ваш ангажман ће поплочати пут за отварање и окончање преговора да постанете у чланица Европске уније", додао је Тајани.

Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић захвалио на подршци коју ове државе пружају БиХ.

Конаковић је додао да се са министрима Тајанијем и Шаленбергом више пута срео билатерално, само у Италији два пута на састанку министара вањских послова држава ЕУ са министрима Западног Балкана

Навео је да се говориле о искорацима које је БиХ учинила укључујући и успостављање контакт тачке ЕВРОПОЛ-а, почетак преговора о ФРОНТЕКСУ, што је битно и са Европску унију.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)