Odjek izbora u Turskoj

Sarajlije slavile Erdoganovu pobjedu

  • 25.06.2018. 19:38

Srećni gotovo kao i Turci, zbog novog predsjednika, bile su brojne Sarajlije, a do kasno u noć Erdoganove pristalice mahale su turskim zastavama i u Novom PAzaru. Od političara iz BiH čestitka je Erdoganu stigla od njegovog starog prijatelja Bakira Izetbegović, bošnjačkog člana BH Predsjedništva.  

“Vaša pobjeda obradovala je i nas u Bosni i Hercegovini, jer turski narod i Vas lično smatramo velikim prijateljima naše zemlje. Ubijeđen sam da ćemo nastaviti razvijati naše prijateljske odnose na dobrobit obje zemalje i naših naroda,” naveo je Izetbegović.

Erdoganova pobjeda zadala je veliki udarac na demokratsko društvo Turske, kažu pojedini politički stručnjaci. Njegove autokratske tendencije su, kažu, nikada jasnije i oni koji ga podržavaju u BiH ne shavatju kakvu štetu njegova politika donosi na Balkan. 

“Ta politika koju zastupa Erdogan je politika koja može da donese samo zlo ovome prostoru, a nikako dobro. Erdogan otvoreno staje na bošnjačku stranu i otvoreno propagira politiku za koju se zalaže dobar dio bošnjačke elite, a to je centralizacija i unitarizacija BiH. To nije dobro. Njegova politika ka BiH unosi više razdora i nemira ovdje, nego dobra, kaže Vlade Simović, doktor političkih nauka.

Politička javnost Sarajeva Erdoganove namjere u BiH smatra prijateljskim i pozdravlja njegovu pobjedu. 

“To su prijateljski odnosi i mislim da te odnose treba i održati i sačuvati. Uostalom, mi dijelimo jedan dio povjesti i to ne treba ni podcijeniti, ni negirati, ni gledati sa nekim predrasudama na taj period. Imamo zajednički dio povijesti i to treba iskoristiti za sve nas,” kaže Amina Šiljak-Jesnković, turkolog.

Nakon što je nekoliko evropskih vlada zabranilo turskim političarima da na teritoriji njihovih zemalja održavaju predizborne skupove, Sarajevo je Erdogana na mitingu dočekalo uz više hiljada pristalica. 

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R)

    Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.