Odjek izbora u Turskoj

Sarajlije slavile Erdoganovu pobjedu

  • 25.06.2018. 19:38

Srećni gotovo kao i Turci, zbog novog predsjednika, bile su brojne Sarajlije, a do kasno u noć Erdoganove pristalice mahale su turskim zastavama i u Novom PAzaru. Od političara iz BiH čestitka je Erdoganu stigla od njegovog starog prijatelja Bakira Izetbegović, bošnjačkog člana BH Predsjedništva.  

“Vaša pobjeda obradovala je i nas u Bosni i Hercegovini, jer turski narod i Vas lično smatramo velikim prijateljima naše zemlje. Ubijeđen sam da ćemo nastaviti razvijati naše prijateljske odnose na dobrobit obje zemalje i naših naroda,” naveo je Izetbegović.

Erdoganova pobjeda zadala je veliki udarac na demokratsko društvo Turske, kažu pojedini politički stručnjaci. Njegove autokratske tendencije su, kažu, nikada jasnije i oni koji ga podržavaju u BiH ne shavatju kakvu štetu njegova politika donosi na Balkan. 

“Ta politika koju zastupa Erdogan je politika koja može da donese samo zlo ovome prostoru, a nikako dobro. Erdogan otvoreno staje na bošnjačku stranu i otvoreno propagira politiku za koju se zalaže dobar dio bošnjačke elite, a to je centralizacija i unitarizacija BiH. To nije dobro. Njegova politika ka BiH unosi više razdora i nemira ovdje, nego dobra, kaže Vlade Simović, doktor političkih nauka.

Politička javnost Sarajeva Erdoganove namjere u BiH smatra prijateljskim i pozdravlja njegovu pobjedu. 

“To su prijateljski odnosi i mislim da te odnose treba i održati i sačuvati. Uostalom, mi dijelimo jedan dio povjesti i to ne treba ni podcijeniti, ni negirati, ni gledati sa nekim predrasudama na taj period. Imamo zajednički dio povijesti i to treba iskoristiti za sve nas,” kaže Amina Šiljak-Jesnković, turkolog.

Nakon što je nekoliko evropskih vlada zabranilo turskim političarima da na teritoriji njihovih zemalja održavaju predizborne skupove, Sarajevo je Erdogana na mitingu dočekalo uz više hiljada pristalica. 

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм