Šef Delegacije ЕU u bIH

Satler izbjegao pitanja ATV-a

  • Izvor: ATV
  • 01.02.2024. 21:30

Stranci su, ovih dana, izgleda u nekoj diplomatskoj ofanzivi u BiH. Neki komentarišu da je to zbog toga što su se prepali dogovora domaćih lidera o važnim temama.

Opšte je poznato da stranci u BiH zagovaraju baš dogovor domaćih političara, a ako onda ovi dogovore nešto što se strancima ne sviđa, krenu saopštenja o tome kako ne može tako, već mora onako kako stranci kažu. 

Posljednji primjer je i dogovor iz Laktaša u vezi sa Izbornim zakonom. Simptomatično je da je baš nakon tog sastanka došao zamjenik generalnog sekretara NATO-a, a sutra u Sarajevo dolazi i Džejms O'Brajan, pomoćnik američkog državnog sekretara za evroazijske poslove. Koliko tek taj želi bilo kakav dogovor domaćih političara, vidljivo je i po tome što dolazi da razgovara o reformama. Šta sa reformama u BiH ima neki Amerikanac osim ako ne želi da ih nameće. Na sve to, o tim reformama se konsultovao sa Majklom Marfijem, ambasadorom SAD-a u Sarajevu, čovjekom koji govori koje zakone ovdje treba usvajati. 

Odavno su stranci ovdje ogrezli u bezobrazluku i nametanjima njihovih rješenja. Pokazuje to primjer Kristijana Šmita, a miješanje u sve i svašta dokazuje i britanski ambasador koji je pisao ATV-u. To je tek vrhunski bezobrazluk. O svemu ovome, tačnije, uplitanju stranaca u unutrašnja pitanja BiH htjeli smo da pitamo Johana Satlera, šefe Delegacije Еvropske unije u BiH. Danas je bio u Mrkonjić Gradu, pripremili smo za njega tri pitanja. Htjeli smo da ga pitamo ovo:

Je li vama normalno da našoj televiziji piše britanski ambasador?

Zašto vi stranci zagovarate domaći dogovor, a onda kad domaći lideri najave mogućnost dogovora, vi kažete da ne može tako i onda  ambasade govore kako treba?

Zašto se pojedini ambasadori toliko miješaju u unutrašnja pitanja BiH?

To su pitanja, a s obzirom na to da se Satler, izgleda, prepao za njega teških pitanja, evo šta je odgovorio.

„Na temu, samo na temu, molim vas“, rekao je.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: