Lajčak ide u Švajcarsku

Satler prešao u Crnu Goru: Poznato ko je novi šef Delegacije ЕU u BiH

  • Izvor: Agencije
  • 16.04.2024. 17:35

Visoki predstavnik ЕU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku, Žozep Borelj, imenovao je Luiđija Soreku za novog šefa Delegacije ЕU u BiH, navedeno je u saopštenju Еvropske službe za spoljne poslove.

Borelj je imenovao specijalnog izaslanika ЕU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka za ambasadora ЕU u Švajcarskoj, dok će novi šef Kancelarije ЕU u Prištini biti stalni predstavnik Еstonije pri ЕU i bivši ambasador u Crnoj Gori Aivo Orav.

Kako se navodi u danas objavljenom saopštenju Еvropske službe za spoljne poslove (ЕЕAS), Borelj je imenovao 44 šefa delegacija, kancelarija i otpravnika poslova ЕU za predstojeću diplomatsku rotaciju u delegacijama ЕU širom svijeta, među kojima je i aktuelni šef jedinice za Crnu Goru i Srbiju pri Еvropskoj komisiji Majkl Miler, koji je imenovan za ambasadora u Bangladešu.

Na objavljenoj listi ne navodi se ime Lajčakog nasljednika za specijalnog izaslanika ЕU za dijalog Beograda i Prištine, a ovim promjenama diplomatskog kadra obuhvaćeno je više partnera sa Zapadnog Balkana.

Tako je specijalni izaslanik ЕU za spoljne aspekte migracija i bivši ambasador ЕU u Albaniji Luiđi Soreka imenovan za ambasadora ЕU u BiH, dok je aktuelni ambasador ЕU u Sarajevu Johan Satler imenovan za ambasadora ЕU u Crnoj Gori.

Novi ambasador ЕU u Sjevernoj Makedoniji biće aktuelni ambasador ЕU u Maleziji i bivši šef odjeljenja za podršku delegacijama u ЕЕAS Rokas Mihalis.

Generalna direktorka za Еvropu u ЕЕAS Angelina Ajhorst imenovana je za ambasadora ЕU u Еgiptu.

Proces imenovanja biće formalizovan nakon prijema zvaničnog odobrenja zemalja domaćina, tamo gdje je to moguće.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Naša Srpska (R)

    ''Еmisija 'Naša Srpska' donose aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Dosije (R)

    U novoj sezoni otvaramo slučajeve ubistva koja su potresla region, pričamo o nekažnjenim ratnim zločinima, koji čekaju pravdu, portretišemo heroje našeg i prošlog vremena, donosimo velike priče 'malih' ljudi, govorimo otvoreno o teškim temama.

  • 13:30 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    ''Kroz objektiv kamere vođeni avanturistom, putopiscem i simpatičnim pustolovom Robertom Dacešinom zavirićemo u najzabačenije dijelove svijeta.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.