Sarajevo

Sjednica Predstavničkog doma - na dnevnom redu zakon o sprečavanju sukobu interesa

  • 08.03.2024. 14:49

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na čijem je dnevnom redu kao jedina tačka Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, počela je u Sarajevu.

Riječ je o zakonu kojim se ispunjava jedan od 14 prioriteta u oblasti vladavine prava u procesu evropskih integracija BiH i koji je jedan od ključnih uslova za za početak pregovora za članstvo u ЕU.

Savjet ministara utvrdio je u srijedu, 6. marta, Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH i uputio ga Parlamentarnoj skupštini sa zahtjevom za hitno razmatranje, što znači da poslanici i delegati ne mogu predlagati amandmane.

Cilj zakona je sprečavanje sukoba interesa u vršenju javnih dužnosti u institucijama na nivou BiH, odnosno uklanjanje privatnih uticaja na donošenje odluka, jačanje integriteta, objektivnosti, nezavisnosti, nepristranosti i transparentnosti u vršenju javne dužnosti, prevencija i borba protiv korupcije te jačanje povjerenja građana u institucije Bosne i Hercegovine.

Predloženim zakonom, uz široko definisan sukob interesa u skladu sa standardima Savjeta Еvrope, precizirane su obaveze i odgovornosti nosilaca javnih funkcija, nespojivosti u vršenju druge funkcije ili posla uvođenjem jasnih i jedinstvenih pravila koja ograničavaju vršenje više funkcija ili poslova.

Prijedlog zakona sadrži, između ostalog, odredbe o dužnosti podnošenja izvještaja o finansijskom stanju i imovini nosilaca javne funkcije i njegovih bliskih srodnika, provjeri navedenih podataka i javnom objavljivanju registra nosilaca javnih funkcija i njihove imovine, kao i odredbe o osnivanju samostalne, nezavisne sedmočlane komisije za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama na nivou BiH.

U skladu s odredbama ovog zakona nosilac javne funkcije u institucijama na nivou BiH dužan je komisiji u roku od 30 dana od dana stupanja na javnu funkciju podnijeti izvještaj o finansijskom stanju i imovini za sebe i bliske srodnike, u skladu sa stanjem na dan izbora ili imenovanja, a nakon toga na godišnjem nivou, najkasnije do 31. marta tekuće godine za prethodnu godinu.

Podaci iz javnog registra imovine nosilaca javnih funkcija, njihovih bliskih srodnika i povezanih osoba u institucijama na nivou BiH biće objavljeni na službenoj internetskoj stranici komisije, u skladu s važećim propisima o zaštiti ličnih podataka. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: