Сарајево

Сједница Представничког дома - на дневном реду закон о спречавању сукобу интереса

  • 08.03.2024. 14:49

Хитна сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на чијем је дневном реду као једина тачка Приједлог закона о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ, почела је у Сарајеву.

Ријеч је о закону којим се испуњава један од 14 приоритета у области владавине права у процесу европских интеграција БиХ и који је један од кључних услова за за почетак преговора за чланство у ЕУ.

Савјет министара утврдио је у сриједу, 6. марта, Приједлог закона о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ и упутио га Парламентарној скупштини са захтјевом за хитно разматрање, што значи да посланици и делегати не могу предлагати амандмане.

Циљ закона је спречавање сукоба интереса у вршењу јавних дужности у институцијама на нивоу БиХ, односно уклањање приватних утицаја на доношење одлука, јачање интегритета, објективности, независности, непристраности и транспарентности у вршењу јавне дужности, превенција и борба против корупције те јачање повјерења грађана у институције Босне и Херцеговине.

Предложеним законом, уз широко дефинисан сукоб интереса у складу са стандардима Савјета Европе, прецизиране су обавезе и одговорности носилаца јавних функција, неспојивости у вршењу друге функције или посла увођењем јасних и јединствених правила која ограничавају вршење више функција или послова.

Приједлог закона садржи, између осталог, одредбе о дужности подношења извјештаја о финансијском стању и имовини носилаца јавне функције и његових блиских сродника, провјери наведених података и јавном објављивању регистра носилаца јавних функција и њихове имовине, као и одредбе о оснивању самосталне, независне седмочлане комисије за одлучивање о сукобу интереса у институцијама на нивоу БиХ.

У складу с одредбама овог закона носилац јавне функције у институцијама на нивоу БиХ дужан је комисији у року од 30 дана од дана ступања на јавну функцију поднијети извјештај о финансијском стању и имовини за себе и блиске сроднике, у складу са стањем на дан избора или именовања, а након тога на годишњем нивоу, најкасније до 31. марта текуће године за претходну годину.

Подаци из јавног регистра имовине носилаца јавних функција, њихових блиских сродника и повезаних особа у институцијама на нивоу БиХ биће објављени на службеној интернетској страници комисије, у складу с важећим прописима о заштити личних података. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм