Сарајево

Сједница Представничког дома - на дневном реду закон о спречавању сукобу интереса

 • 08.03.2024. 14:49

Хитна сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на чијем је дневном реду као једина тачка Приједлог закона о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ, почела је у Сарајеву.

Ријеч је о закону којим се испуњава један од 14 приоритета у области владавине права у процесу европских интеграција БиХ и који је један од кључних услова за за почетак преговора за чланство у ЕУ.

Савјет министара утврдио је у сриједу, 6. марта, Приједлог закона о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ и упутио га Парламентарној скупштини са захтјевом за хитно разматрање, што значи да посланици и делегати не могу предлагати амандмане.

Циљ закона је спречавање сукоба интереса у вршењу јавних дужности у институцијама на нивоу БиХ, односно уклањање приватних утицаја на доношење одлука, јачање интегритета, објективности, независности, непристраности и транспарентности у вршењу јавне дужности, превенција и борба против корупције те јачање повјерења грађана у институције Босне и Херцеговине.

Предложеним законом, уз широко дефинисан сукоб интереса у складу са стандардима Савјета Европе, прецизиране су обавезе и одговорности носилаца јавних функција, неспојивости у вршењу друге функције или посла увођењем јасних и јединствених правила која ограничавају вршење више функција или послова.

Приједлог закона садржи, између осталог, одредбе о дужности подношења извјештаја о финансијском стању и имовини носилаца јавне функције и његових блиских сродника, провјери наведених података и јавном објављивању регистра носилаца јавних функција и њихове имовине, као и одредбе о оснивању самосталне, независне седмочлане комисије за одлучивање о сукобу интереса у институцијама на нивоу БиХ.

У складу с одредбама овог закона носилац јавне функције у институцијама на нивоу БиХ дужан је комисији у року од 30 дана од дана ступања на јавну функцију поднијети извјештај о финансијском стању и имовини за себе и блиске сроднике, у складу са стањем на дан избора или именовања, а након тога на годишњем нивоу, најкасније до 31. марта текуће године за претходну годину.

Подаци из јавног регистра имовине носилаца јавних функција, њихових блиских сродника и повезаних особа у институцијама на нивоу БиХ биће објављени на службеној интернетској страници комисије, у складу с важећим прописима о заштити личних података. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

  '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:42 Спорт

  Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.