Sjednica

SM BiH: Usvojen okvirni dokument Strateškog plana ruralnog razvoja

  • Izvor: ATV
  • 09.02.2024. 17:12

Savjet ministara usvojio je na današnjoj sjednici okvirni dokument Strateškog plana ruralnog razvoja BiH za period od 2023. do 2027. godine, kojim se utvrđuju strateški ciljevi postepenog usklađivanja poljoprivrede i ruralnog razvoja sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom ЕU i privlačenja investicija.

Ukupan budžetski okvir Stateškog plana je 1,78 milijardi KM, a iz ostalih izvora se očekuje dodatnih 533 miliona KM, što je ukupno 2,24 milijarde KM za pet godina implementacije.

Finansijska sredstva biće osigurana iz Federacije BiH 42,7 odsto, Republike Srpske 18,1 odsto, kantona 14,4 odsto, Brčko distrikta 3,5 odsto, nivoa BiH jedan odsto te dodatnih 20,3 odsto od grantova ЕU i drugih donatora.

Tokom realizacije planira se povećanje budžetskih izdvajanja za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja po prosječnoj stopi od 4,6 odsto godišnje, tako da bi sredstva raspoloživa u 2027. godini trebala biti veća za 20 odsto u odnosu na ovu godinu, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Ovaj dokument usvojen je na inicijativu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, a njegov indikativni finansijski okvir za realizaciju predstavlja zbir sredstava planiranih u strategijama razvoja poljoprivrede Republike Srpske, FBiH i Brčko distrikta, uključujući i sredstva na nivou BiH planirana za implementaciju mjera Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, agencija, uprava i kancelarija na nivou BiH i procjene sufinansiranja iz drugih izvora.

Ovaj dokument upućen je Parlamentarnoj skupštini BiH.

Savjet ministara utvrdio je na današnjoj sjednici i Prijedlog sporazuma između ЕU i BiH o učestvovanju u programu Pravosuđe 2021-2027. godina, s ciljem jačanja pravosudne saradnje nadležnih institucija BiH i zemalja članica ЕU, a učešće u ovom programu omogućiće unapređenje i ubrzanje sprovođenja ključnih reformi u sektoru pravosuđa.

Ministarstvo pravde, na čiju inicijativu se prijedlog našao na dnevnom redu današnje sjednice uputiće Prijedlog ovog sporazuma sa osnovama za njegovo zaključivanje Predsjedništvu BiH na dalju proceduru, uz prijedlog da se za potpisnika u ime BiH ovlasti šef Misije BiH pri ЕU.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Prijedlog memoranduma o razumijevanju i saradnji u oblasti digitalne transformacije između Ministarstva transporta i komunikacija u Savjetu ministara i Ministarstva digitalne transformacije Slovenije, čiji cilj je unapređenje bilateralnih odnosa i jačanje saradnje nadležnih institucija dvije zemlje.

Prijedlog memoranduma o razumijevanju biće dostavljen Predsjedništvu BiH na dalju proceduru, a za njegovo potpisivanje predložen je ministar transporta i komunikacija.

Savjet ministara donio je pravilnik o cijeni isprava o vozilu i cijeni oznaka za obilježavanje vozila, kojim se definiše visina naknade za registrovanje oldtajmer vozila i korištenje prenosivih registracijskih tablica, što do sada nije bilo propisano i stvaralo je probleme fizičkim i pravnim licima.

Visina novčane naknade za izdavanje i korištenje prenosive registracijske tablice, kao i za registracijske tablice za oldtajmer vozila iznosi 20 KM, dok su ostale naknade ostale na nivou iz 2009. godine i kreću se od pet KM za izdavanje potvrda o vlasništvu vozila i registraciji te za izdavanje i korištenje oznaka za obilježavanje vozila - stiker naljepnice, kao i za registracijske tablice za obavljanje probne vožnje.

Naknada na ime izdavanja knjižice potvrda o korištenju prenosivih tablica iznosi deset KM, a naknada za izdavanje registracijske tablice za motorno vozilo iznosi 20 KM, te naknada za registarske tablice za priključno vozilo, motocikl i bicikl s motorom deset KM, a na istom nivou su ostale i naknade za registarske tablice za vozilo diplomatsko-konzularnog predstavništva, misije, i međunarodne organizacije u BiH koje iznose 30 KM, kao i za registarske tablice za privremeno registrovano vozilo 50 KM.

Visina novčane naknade za izdavanje svih ovih oznaka u slučaju njihovog gubitka, krađe, uništenja ili oštećenja u tolikoj mjeri da ne mogu više služiti svrsi identična je u visini naknade za njihovo izdavanje.

Savjet ministara danas je usvojio informaciju Pravobranilaštva BiH o pokrenutom postupku prinudne naplate štete po odluci Еvropskog suda za ljudska prava iz 2012. godine u predmetu "Murtić i Ćerimović protiv BiH".

Pravobranilaštvo je zaduženo da u roku od 15 dana Savjetu ministara dostavi informaciju o svim pokrenutim sporovima protiv BiH pred sudovima u inostranstvu, koji mogu imati finansijske implikacije.

Cilj je preduzeti mjere na zaštiti imovinskih interesa BiH, navodi se u saopštenju.

Danas je na prijedlog Pravobranilaštva BiH donesena odluka o izvorima finansiranja i načinu izvršavanja finansijskih obaveza, u iznosu do 70.000 KM, u svrhu vođenja sudskog postupka pred Višim sudom u Kaliforniji u predmetu tužioca Daniela Čavića protiv "Jugobanke" AD Beograd.

Pratite nas i putem Vibera