Сједница

СМ БиХ: Усвојен оквирни документ Стратешког плана руралног развоја

  • Извор: АТВ
  • 09.02.2024. 17:12

Савјет министара усвојио је на данашњој сједници оквирни документ Стратешког плана руралног развоја БиХ за период од 2023. до 2027. године, којим се утврђују стратешки циљеви постепеног усклађивања пољопривреде и руралног развоја са Заједничком пољопривредном политиком ЕУ и привлачења инвестиција.

Укупан буџетски оквир Статешког плана је 1,78 милијарди КМ, а из осталих извора се очекује додатних 533 милиона КМ, што је укупно 2,24 милијарде КМ за пет година имплементације.

Финансијска средства биће осигурана из Федерације БиХ 42,7 одсто, Републике Српске 18,1 одсто, кантона 14,4 одсто, Брчко дистрикта 3,5 одсто, нивоа БиХ један одсто те додатних 20,3 одсто од грантова ЕУ и других донатора.

Током реализације планира се повећање буџетских издвајања за развој пољопривреде и руралних подручја по просјечној стопи од 4,6 одсто годишње, тако да би средства расположива у 2027. години требала бити већа за 20 одсто у односу на ову годину, саопштено је из Савјета министара.

Овај документ усвојен је на иницијативу Министарства спољне трговине и економских односа, а његов индикативни финансијски оквир за реализацију представља збир средстава планираних у стратегијама развоја пољопривреде Републике Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта, укључујући и средства на нивоу БиХ планирана за имплементацију мјера Министарства спољне трговине и економских односа, агенција, управа и канцеларија на нивоу БиХ и процјене суфинансирања из других извора.

Овај документ упућен је Парламентарној скупштини БиХ.

Савјет министара утврдио је на данашњој сједници и Приједлог споразума између ЕУ и БиХ о учествовању у програму Правосуђе 2021-2027. година, с циљем јачања правосудне сарадње надлежних институција БиХ и земаља чланица ЕУ, а учешће у овом програму омогућиће унапређење и убрзање спровођења кључних реформи у сектору правосуђа.

Министарство правде, на чију иницијативу се приједлог нашао на дневном реду данашње сједнице упутиће Приједлог овог споразума са основама за његово закључивање Предсједништву БиХ на даљу процедуру, уз приједлог да се за потписника у име БиХ овласти шеф Мисије БиХ при ЕУ.

На данашњој сједници усвојен је и Приједлог меморандума о разумијевању и сарадњи у области дигиталне трансформације између Министарства транспорта и комуникација у Савјету министара и Министарства дигиталне трансформације Словеније, чији циљ је унапређење билатералних односа и јачање сарадње надлежних институција двије земље.

Приједлог меморандума о разумијевању биће достављен Предсједништву БиХ на даљу процедуру, а за његово потписивање предложен је министар транспорта и комуникација.

Савјет министара донио је правилник о цијени исправа о возилу и цијени ознака за обиљежавање возила, којим се дефинише висина накнаде за регистровање олдтајмер возила и кориштење преносивих регистрацијских таблица, што до сада није било прописано и стварало је проблеме физичким и правним лицима.

Висина новчане накнаде за издавање и кориштење преносиве регистрацијске таблице, као и за регистрацијске таблице за олдтајмер возила износи 20 КМ, док су остале накнаде остале на нивоу из 2009. године и крећу се од пет КМ за издавање потврда о власништву возила и регистрацији те за издавање и кориштење ознака за обиљежавање возила - стикер наљепнице, као и за регистрацијске таблице за обављање пробне вожње.

Накнада на име издавања књижице потврда о кориштењу преносивих таблица износи десет КМ, а накнада за издавање регистрацијске таблице за моторно возило износи 20 КМ, те накнада за регистарске таблице за прикључно возило, мотоцикл и бицикл с мотором десет КМ, а на истом нивоу су остале и накнаде за регистарске таблице за возило дипломатско-конзуларног представништва, мисије, и међународне организације у БиХ које износе 30 КМ, као и за регистарске таблице за привремено регистровано возило 50 КМ.

Висина новчане накнаде за издавање свих ових ознака у случају њиховог губитка, крађе, уништења или оштећења у толикој мјери да не могу више служити сврси идентична је у висини накнаде за њихово издавање.

Савјет министара данас је усвојио информацију Правобранилаштва БиХ о покренутом поступку принудне наплате штете по одлуци Европског суда за људска права из 2012. године у предмету "Муртић и Ћеримовић против БиХ".

Правобранилаштво је задужено да у року од 15 дана Савјету министара достави информацију о свим покренутим споровима против БиХ пред судовима у иностранству, који могу имати финансијске импликације.

Циљ је предузети мјере на заштити имовинских интереса БиХ, наводи се у саопштењу.

Данас је на приједлог Правобранилаштва БиХ донесена одлука о изворима финансирања и начину извршавања финансијских обавеза, у износу до 70.000 КМ, у сврху вођења судског поступка пред Вишим судом у Калифорнији у предмету тужиоца Даниела Чавића против "Југобанке" АД Београд.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм