Smanjen priliv migranata u BiH

  • 18.09.2020. 18:48

Dnevni priliv migranata u BiH u posljednje dvije sedmice varira od 80 do 150, što je smanjeno za oko 20 odsto u odnosu na prethodna dva mjeseca, podaci su Službe za poslove sa strancima. Da je smanjen broj ulazaka migranata kaže i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. 

"Primijećeno je da je smanjen broj ulazaka migranata u BiH i da se realizuju zaključci koji su vezani za izmiještanje centara gdje oni budu izvan naseljenih mjesta. Mi očekujemo da će to tako da bude i u Petrovcu gdje je neopravdano napravljen migrantski kamp u Srpskom povratničkom selu što značajno ugrožava bezbjednost i sigurnost", kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. 

U prihvatnim centrima trenutno je 6 hiljada migranata, a još nekoliko stotina ih se nalazi na putevima i lokacijama koje su bez kontrole. Stav Republike Srpske po pitanju njihovog smještaja je jasan, kaže ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač. Poručuje, na našem području neće biti ni migrantskih kampova ni prihvatnih centara. Radom policijskih službenika u posljednje dvije godine je zadovoljan. 

"Policija Republike Srpske je od početka godine više od 12 hiljada nelegalnih migranata zatekla  na teritoriji Republike Srpske, evidentirala i omogućila im da bezbjedno prođu preko terotorije, ali ostovremeno im nismo dozvolili da prave krivična djela ili prekršaje koji bi ugrozli naše građane", kaže Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Kako bi se nelegalan ulazak migranata spriječio najviše posla imaju na graničnim prelazima. Tamo 80 pripadnika MUP-a Republike Srpske rame uz rame sa Graničnom policijom BiH štiti prelaze. Od strane BiH po tom pitanju smo ostali neshvaćeni, kaže direktor Granične policije Zoran Galić. Poručuje da je BiH jedina zemlja koja je migrantska ruta, a koja nije promijenila ni jedan zakon putem kojeg bi se na efikasniji način suprostavili izazovima migracija. 

"Ostali smo na tim starim zakonima koji nisu adekvatni, nisu funkcionalni i jednostavno to su osjetili migranti koji tamo na području Grčke razišljaju o BiH kao  o plodnom tlu za ostvarivanje njihovih nauma o prelasku u zemlje zapadne Evrope", kaže Zoran Galić, direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

2016. godine Granična policija je u BiH evidentirala 154 migranta. 2017. taj broj iznosio je 755. Drastično povećanje uslijedilo je 2018. godine kada je kroz granice BiH prošlo 23 hiljade migranata, a rast se nastavio i 2019 godine kada je zabilježeno 29 hiljada ljudi. Pozitivno je što se u posljednjih nekoliko sedmica bilježi blagi pad, kaže ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić. 

"Cijenimo da je taj trend rezultat pojačane kontrole granice, ali i određenih aktivnosti koje se sprovode u privremenim prihvatnim centrima, pa i od strane Službe za poslove sa strancima. Mislimo da tim aktivnim mjerama možemo dodatno pojačati kontrolu prisustva i kretanja migranata, ali i vjerovatno dodatno smanjiti njihov priliv na prostoru BiH", kaže Selmo Cikotić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH.

Iz BiH je u posljednjih 7 dana za 101 stranog državljanina izrečena mjera protjerivanja. Većina ih je iz Afganistana, Pakistana, Maroka i Alžira. Iz Službe za poslove sa strancima kažu da su sve osobe pod nadzorom u migrantskom centru ili im je kretanje strogo ograničeno.

Tagovi:
  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:49 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:50 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.