Visoki predstavnik ЕU za spoljnu politiku i bezbjednost

Borelj: Migracije bi mogle da postanu "faktor raspada" bloka

  • Izvor: SRNA
  • 23.09.2023. 09:54

Visoki predstavnik ЕU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj upozorio je da bi imigracije mogle da postanu faktor raspada bloka, ističući da neke države članice jednostavno ne žele da prihvate ljude izvana.

Borelj je u intervjuu za "Gardijan" ukazao na rastuće nacionalističke emocije širom Еvrope, ističući da se do sada nisu mogli saglasiti o zajedničkoj migrantskoj politici.

"Migracije su faktor podjele, neke članice ЕU su u japanskom stilu - mi ne želimo da se miješamo. Mi ne želimo migrante, ne želimo ljude iz drugih zemalja i želimo našu čistotu", rekao je on.

Poljski premijer žestoko odbrusio Zelenskom

Poljski premijer žestoko odbrusio Zelenskom

Međutim, Borelj je podsjetio da nizak demografski rast u Еvropi znači da je nekim državama potreban priliv imigracije, nazivajući situaciju "paradoksom", ističući da bi rastuće podjele ili neslaganja oko granične politike mogle da ugroze jedinstvo ЕU.

"Ako želimo da preživimo sa tačke gledišta rada, potrebni su nam migranti", rekao je Borelj.

Boreljovi komentari su uslijedili samo nekoliko dana nakon što je njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer izjavio da njegova zemlja više ne može da prima migrante i izbjeglice, rekavši za italijanski list da je Njemačka, kao i Italija, na granici svojih mogućnosti.

Američki senator optužen za primanja mita

Američki senator optužen za primanja mita

Kao razloge Štajnmajer je istakao snažnu imigraciju sa istočnih granica, iz Sirije, Avganistana, kao i dolazak preko milion izbjeglica iz Ukrajine u posljednjih godinu dana, i založio se za trajni mehanizam solidarnosti kako bi se obezbijedila "pravična distribucija" migranata u Еvropi.

Borelj je ipak obećao da će za sada blok ostati netaknut. Odluka Britanije da napusti ЕU poslužila je kao "vakcina" za druge članice, rekao je on, navodeći da niko ne želi da slijedi korake Britanije i napusti ЕU. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Naša Srpska (R)

    ''Еmisija 'Naša Srpska' donose aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.