Њујорк

Пољски премијер жестоко одбрусио Зеленском

  • Извор: АТВ
  • 23.09.2023. 08:12

Пољски премијер Матеуш Моравјецки јучеје поручио украјинском предсједнику Володимиру Зеленском да не "вријеђа" Пољаке, наставивши тиме жестоку реторику према Кијеву након што је пољски предсједник покушао смирити напетости настале због спора о увозу жита.

Пољска је прошле седмице одлучила да продужи забрану увоза украјинског жита, угрозивши тиме односе са комшијском земљом, ратом погођеном државом којој значајно помаже од почетка сукоба.

Зеленски је наљутио сусједну државу кад је на Општој скупштини Уједињених нација у Нјујорку казао како Кијев ради на очувању копнених рута за извоз жита, али да "политички театар" око извоза тог производа само помаже Москви.

"Желим рећи предсједнику Зеленском да никад више не вријеђа Пољаке као што је то учинио недавно током говора у УН", рекао је Моравјецки на скупу пред парламентарне изборе који се одржавају идући мјесец, а уочи којих је честа тема попустљивост према Украјини. 

Пољски предсједник покушава смирити тензије

Моравјецки владајућа странка Право и правда (ПиС) на мети је критика деснице због наводног поданичког става према Кијеву.


Велико откриће: Елемент кључан за живот пронађен на Јупитеровом мјесецу Европа

Велико откриће: Елемент кључан за живот пронађен на Јупитеровом мјесецу Европа

Аналитичари сматрају како је то приморало ПиС да заузме агресивнији став према Кијеву.

Јуче је предсједник Анџеј Дуда, савезник ПиС-а, у покушају смиривања тензија рекао како спор између двије државе због извоза жита неће угрозити њихове добре билатералне односе.

"Не сумњам да је спор око извоза житарица из Украјине на пољско тржиште само фрагмент цјелокупних пољско-украјинских односа", рекао је Дуда на пословној конференцији.

"Не вјерујем да то може имати значајан утицај на односе, тако да морамо ријешити ову ствар између нас", рекао је.

У међувремену је пољски министар вањских послова Жбигњев Рау у чланку за Политико казао како Пољска жели "јаку украјинску државу" која ће из рата изаћи с динамичном привредом те да ће Варшава "наставити подржавати напоре Украјине да се придружи НАТО и ЕУ".

"Ту нема апсолутно никакве противрјечности", написао је Рау.


Предивна прича из БиХ: Свекрва донирала бубрег снахи

Предивна прича из БиХ: Свекрва донирала бубрег снахи

"Подршка Украјини против руске инвазије и заштита наших грађана од непоштене привредне конкуренције - обоје служи интересима Пољске истовремено", закључио је. 

Новинарима у Њујорку Рау је пак рекао како Пољска није промијенила своју политику према Украјини, али да се догодила "радикална промјена у пољском јавном мњењу" према односима двије земље.

Да би се та перцепција побољшала, биће потребни "титански" дипломатски напори, рекао је пољски министар. 

Словачка и Мађарска такође су увеле ограничења увоза житарица из Украјине, тврдећи како се јефтино украјинско жито, већином намијењено за транзит према западним лукама, продаје локално, што наноси штету њиховим пољопривредама.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?