Njujork

Poljski premijer žestoko odbrusio Zelenskom

  • Izvor: ATV
  • 23.09.2023. 08:12

Poljski premijer Mateuš Moravjecki jučeje poručio ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da ne "vrijeđa" Poljake, nastavivši time žestoku retoriku prema Kijevu nakon što je poljski predsjednik pokušao smiriti napetosti nastale zbog spora o uvozu žita.

Poljska je prošle sedmice odlučila da produži zabranu uvoza ukrajinskog žita, ugrozivši time odnose sa komšijskom zemljom, ratom pogođenom državom kojoj značajno pomaže od početka sukoba.

Zelenski je naljutio susjednu državu kad je na Opštoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku kazao kako Kijev radi na očuvanju kopnenih ruta za izvoz žita, ali da "politički teatar" oko izvoza tog proizvoda samo pomaže Moskvi.

"Želim reći predsjedniku Zelenskom da nikad više ne vrijeđa Poljake kao što je to učinio nedavno tokom govora u UN", rekao je Moravjecki na skupu pred parlamentarne izbore koji se održavaju idući mjesec, a uoči kojih je česta tema popustljivost prema Ukrajini. 

Poljski predsjednik pokušava smiriti tenzije

Moravjecki vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) na meti je kritika desnice zbog navodnog podaničkog stava prema Kijevu.


Veliko otkriće: Еlement ključan za život pronađen na Jupiterovom mjesecu Еvropa

Veliko otkriće: Еlement ključan za život pronađen na Jupiterovom mjesecu Еvropa

Analitičari smatraju kako je to primoralo PiS da zauzme agresivniji stav prema Kijevu.

Juče je predsjednik Andžej Duda, saveznik PiS-a, u pokušaju smirivanja tenzija rekao kako spor između dvije države zbog izvoza žita neće ugroziti njihove dobre bilateralne odnose.

"Ne sumnjam da je spor oko izvoza žitarica iz Ukrajine na poljsko tržište samo fragment cjelokupnih poljsko-ukrajinskih odnosa", rekao je Duda na poslovnoj konferenciji.

"Ne vjerujem da to može imati značajan uticaj na odnose, tako da moramo riješiti ovu stvar između nas", rekao je.

U međuvremenu je poljski ministar vanjskih poslova Žbignjev Rau u članku za Politiko kazao kako Poljska želi "jaku ukrajinsku državu" koja će iz rata izaći s dinamičnom privredom te da će Varšava "nastaviti podržavati napore Ukrajine da se pridruži NATO i ЕU".

"Tu nema apsolutno nikakve protivrječnosti", napisao je Rau.


Predivna priča iz BiH: Svekrva donirala bubreg snahi

Predivna priča iz BiH: Svekrva donirala bubreg snahi

"Podrška Ukrajini protiv ruske invazije i zaštita naših građana od nepoštene privredne konkurencije - oboje služi interesima Poljske istovremeno", zaključio je. 

Novinarima u Njujorku Rau je pak rekao kako Poljska nije promijenila svoju politiku prema Ukrajini, ali da se dogodila "radikalna promjena u poljskom javnom mnjenju" prema odnosima dvije zemlje.

Da bi se ta percepcija poboljšala, biće potrebni "titanski" diplomatski napori, rekao je poljski ministar. 

Slovačka i Mađarska takođe su uvele ograničenja uvoza žitarica iz Ukrajine, tvrdeći kako se jeftino ukrajinsko žito, većinom namijenjeno za tranzit prema zapadnim lukama, prodaje lokalno, što nanosi štetu njihovim poljoprivredama.

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (R) (12+)

    ''''''''''''Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.