Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност

Борељ: Миграције би могле да постану "фактор распада" блока

  • Извор: СРНА
  • 23.09.2023. 09:54

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ упозорио је да би имиграције могле да постану фактор распада блока, истичући да неке државе чланице једноставно не желе да прихвате људе извана.

Борељ је у интервјуу за "Гардијан" указао на растуће националистичке емоције широм Европе, истичући да се до сада нису могли сагласити о заједничкој мигрантској политици.

"Миграције су фактор подјеле, неке чланице ЕУ су у јапанском стилу - ми не желимо да се мијешамо. Ми не желимо мигранте, не желимо људе из других земаља и желимо нашу чистоту", рекао је он.

Пољски премијер жестоко одбрусио Зеленском

Пољски премијер жестоко одбрусио Зеленском

Међутим, Борељ је подсјетио да низак демографски раст у Европи значи да је неким државама потребан прилив имиграције, називајући ситуацију "парадоксом", истичући да би растуће подјеле или неслагања око граничне политике могле да угрозе јединство ЕУ.

"Ако желимо да преживимо са тачке гледишта рада, потребни су нам мигранти", рекао је Борељ.

Борељови коментари су услиједили само неколико дана након што је њемачки предсједник Франк-Валтер Штајнмајер изјавио да његова земља више не може да прима мигранте и избјеглице, рекавши за италијански лист да је Њемачка, као и Италија, на граници својих могућности.

Амерички сенатор оптужен за примања мита

Амерички сенатор оптужен за примања мита

Као разлоге Штајнмајер је истакао снажну имиграцију са источних граница, из Сирије, Авганистана, као и долазак преко милион избјеглица из Украјине у посљедњих годину дана, и заложио се за трајни механизам солидарности како би се обезбиједила "правична дистрибуција" миграната у Европи.

Борељ је ипак обећао да ће за сада блок остати нетакнут. Одлука Британије да напусти ЕУ послужила је као "вакцина" за друге чланице, рекао је он, наводећи да нико не жели да слиједи кораке Британије и напусти ЕУ. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.