Uslovi

Šta propisuje Dejton o izborima?

  • Izvor: ATV
  • 31.03.2024. 19:15

Ne može Izborni zakon Republike Srpske, kaže Američka ambasada u BiH na čelu sa Majklom Marfijem, Dejton kaže da može. U oštrom, nimalo diplomatskom saopštenju Američke ambasade jasno se vidi netrepeljivost prema Republici Srpskoj, kao i prema njenom predsjedniku.

"Nacrt Izbornog zakona Republike Srpske koji je usvojen uzurpirao bi državne nadležnosti i stvorio paralelni izborni sistem. To je još jedan primjer destruktivne, antidejtonske politike gospodina Dodika koja stoji na putu integraciji BiH u euro-atlantske institucije", saopšteno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

U aneksu tri dejtonskog sporazuma jasno je navedeno da se strane moraju dogovoriti o izborima, a strane su, kao što je poznato, Republika Srpska i Federacija BiH. 

Uslovi za demokratske izbore: Strane su obavezne da osiguraju uslove za organizaciju slobodnih i poštenih izbora. 

Ako je jasno da o ključnim pitanjima u BiH treba da  odlučuju domaći politički akteri, pitanje koje se samo nameće je zašto ona i dalje ima strani protektorat. Sa silnim napadima od strane Zapada, kao i rušenjem Dejtona Srspska se bori već trideset godina, kaže predsjednik Republike. 

"Ono što je naš problem sa Zapadom jeste činjenica da su oni i kada su davali pravo na Republiku Srpsku kroz Dejtonski sporazum istog trenutka su krenuli da ruše Dejtonski sporazum i degradiraju Republiku Srpsku", rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

A degradiraju je i pojedini političari iz drugog entiteta, koji javnosti predstavljaju kako Srpska nije za pregovore. Ipak, poznato je da su oni bili ti koji su odustali od zajedničkih dogovora, kao što je i onaj iz Laktaša.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.